Україна перетворюється в атомну пустелю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна перетворюється в атомну пустелю

Енергетика
2145
Україна визнала, що потребує допомоги Росії при проектуванні атомних електростанцій. Учора НАЕК "Енергоатом" заявила, що вперше купить закордонний проект станції - енергоблоки в Україні будуть побудовані за проектом російської Балаковської АЕС.
Українські проектувальники - київський і харківський інститути "Енергопроект" - за останні роки втратили більшу частину своїх співробітників і нездатні виконати цю роботу. А експерти прогнозують, що в майбутньому ситуація погіршиться й Україна не зможе проводити навіть незначні проектні роботи на АЕС без закордонної допомоги.
Компанія (НАЕК) "Енергоатом" має намір придбати в Росії ліцензований проект Балаковської АЕС, заявив учора директор науково-технічного центру "Енергоатома" Микола Власенко. За його словами, українські фахівці адаптують російський проект для будівництва енергоблоків Хмельницької і Рівненської АЕС: харківський інститут "Енергопроект" доробить проект машинного залу, а київський - реакторної установки. Усього, відповідно до стратегії розвитку ПЕК до 2030 року, "Енергоатом" повинен кожні два роки будувати по одному енергоблоку.
Додаткові потужності планується спорудити на всіх чотирьох українських АЕС - Хмельницькій, Рівненській, Південно-Українській і Запорізькій.
Балаковська АЕС (Росія, Саратовська область) - найновіша і найпотужніша російська атомна електростанція. Запущена в експлуатацію в 1988 році. Її щорічне вироблення електроенергії становить 29 млрд кіловат-годин.
Прес-секретар НАЕК "Енергоатом" Ілона Заєць учора поспішила поправити свого колегу. "Науково-технічний центр може лише рекомендувати закуповувати той чи інший проект. Остаточне рішення ще не прийнято, і я не впевнена, що ми будемо купувати саме проект Балаковської АЕС", - заявила пані Заєць. При цьому вона не виключила, що до проектних робіт будуть залучатися підрядники із країн Євросоюзу, США, Японії або Канади. Зараз у світі працюють більше 17 компаній, здатних проектувати АЕС під ключ, більшість із яких - у країнах Євросоюзу.
Втім, гендиректор дослідницького центру "Укратомбудконсалтинг" Володимир Казашин упевнений, що "Енергоатом" все-таки буде змушений купити проект Балаковської АЕС: "Якщо в Росії вартість проекту АЕС становить $30-40 млн, то в інших країнах - $250-300 млн". Ще до 2005 року київський "Енергопроект" і до 2007 року - харківський могли самостійно проектувати АЕС під ключ, говорить пан Казашин.
Але через незадовільні умови роботи науковий потенціал цих інститутів був втрачений - тепер більшість фахівців "виїхали в Москву або торгують на ринках". Раніше колектив харківського "Енергопроекта" звертався до президента Віктора Ющенка із проханням захистити компанію від спроб судової ліквідації. Співробітники інституту заявляли, що припинення його існування загрожує Україні втратою останнього наукового-технічного колективу. У секретаріаті президента пообіцяли втрутитися в конфлікт, але конкретних дій не почали.
На думку члена комітету Верховної ради з ПЕК Олега Зарубинського, найближчим часом Україна вже не зможе відновити власний науковий потенціал з проектування АЕС. "Українська наука не фінансувалася і планомірно знищувалася протягом останніх 15 років, і швидко відновити цей потенціал не вдасться. Тому ми будемо змушені купити російський проект. Тим більше що в нього є певні переваги - він якоюсь мірою враховує сьогоднішні особливості наших АЕС", - погоджується його колега по комітету Олександр Гудима.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас