ПФТС вийшла за рамки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПФТС вийшла за рамки

Фондовий ринок
668
Торговці фондової біржі ПФТС тепер повинні повідомляти ПФТС про угоди, укладені ними на позабіржовому ринку. Це дозволить вивести з тіні близько 60% обсягів неорганізованого ринку торгівлі цінними паперами і дасть інвесторам повну інформацію про ринок, упевнені експерти. А в майбутньому це може сприяти появі на біржі нових емітентів, сподіваються торговці.
Учора фондова біржа ПФТС повідомила, що зобов'язала членів торговельного майданчика з 26 травня інформувати ПФТС про укладені репортингові угоди - односторонні позабіржові угоди із цінними паперами, включеними в біржовий список ПФТС. Вони відрізняються від біржових угод (відбуваються між членами біржі) тим, що укладаються між членами біржі та іншими юридичними/фізичними особами.
Тепер торговці-члени асоціації ПФТС при укладанні репортингових угод повинні надсилати звіти в ПФТС за допомогою торговельного термінала біржі не пізніше наступного дня після укладання угоди. Інформація про угоду - назва емітента, дата угоди, її ціна та обсяг - оприлюднюється на сайті майданчика в розділі "Репортинг". "Ці дані необхідні інвесторові, щоб розуміти ситуацію на ринку і приймати правильні рішення", - повідомив начальник інформаційно-аналітичного відділу ПФТС Андрій Коломієць.
Він відзначив, що такі угоди не є офіційними, а тому ПФТС поки не може враховувати їх у загальному обсязі торгів. "Але в Росії ця практика вже давно існує. Наприклад, у РТС за підсумками вівторка обсяги по таких угодах склали $718 млн", - сказав пан Коломієць. Тому, за його словами, згодом ПФТС має намір запропонувати Держкомісії цінних паперів і фондового ринку передбачити таку можливість і в Україні. За даними Світової федерації бірж (WFE), в 2007 році частина позабіржових угод у загальному обсязі торгів LSE склала 58,3%, OMX Nordic Exchange - 23%, Deutsche Borse - 22,3%, Euronext - 19,5%.
За словами трейдера ІК "Ренесанс Капітал Україна" Михайла Заводовського, фіксувати репортингові угоди в ПФТС стало можливим після того, як біржа тиждень тому установила нову систему ВTrader, що дозволяє вводити інформацію про односторонні угоди в торговельну систему. "Репортингові угоди колись були на ПФТС, але проблема в тому, що торговці заводили неліквідні компанії в систему в проганяли по угодах великі обсяги, щоб вплинути на свої рейтинги, - розповів заступник директора торговельного департаменту ІК Dragon Capital Денис Мацуєв. - Зараз ці угоди не можна враховувати в рейтингу".
Учасники ринку констатують, що нововведення ПФТС виведе з тіні близько 60% торгів, у яких беруть участь торговці ПФТС, і це зробить ринок прозорішим. "Завдяки цьому збільшаться обсяги. Вони наблизяться до реальності, - упевнений брокер ІК Concorde Capital Анастасія Назаренко. - Це дуже важливо для інвесторів, які зможуть краще зрозуміти ринок, щоб прийняти рішення: інвестувати в акції свої кошти чи ні. Адже зараз реально ПФТС відображає тільки 40% всіх угод".
На думку Дениса Мацуєва, загальні обсяги повинні будуть збільшитися у два рази. "Це буде сприяти тому, що в котирувальний лист ПФТС будуть заводитися нові акції, тому що без цього (одержання тікера) провести угоду через біржу буде неможливо", - вважає Михайло Заводовський. Коли ці угоди будуть визнані офіційними, автоматично збільшаться й обсяги торгів у ПФТС.
Ці зміни вигідні й іноземним компаніям. Партнер шведської ІК East Capital Айварас Абромавичус стверджує, що для них дуже важливо, щоб інформація в ПФТС була правдивою. "Ми хотіли б підтримувати місцеву біржу і намагаємося підказати українським інвесткомпаніям, що робити, - говорить він. - Якщо буде інформація з позабіржових угод - можна бути впевненим, що все прозоро, і вже не треба підозрювати брокерів у тому, що вони могли взяти штучно завищену маржу і так далі".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас