Vanco погрожує подати в суд на Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Vanco погрожує подати в суд на Україну

Енергетика
237
Американська нафтова компанія Vanco загрожує подати в суд на Україну, якщо не будуть відновлені її права на розвідку нафти на чорноморському шельфі.
Про це повідомляє International Herald Tribune з посиланням на заяву засновника і голови ради директорів компанії Джина Ван Дайка.
Vanco, обійшовши українську "Укрнафту" і таких гігантів як Shell (RDS-B) і ExxonMobil (XOM), виграла тендер на розвідку Прикерченського родовища два роки тому, пообіцявши інвестувати в проект $100 млн. У жовтні 2007 року компанія уклала з Україною угоду про розподіл продукції при видобутку вуглеводнів на цьому родовищі. Однак минулого тижня стало відомо, що уряд Юлії Тимошенко розірвав контракт із Vanco і відкликала ліцензію на розвідку, мотивувавши своє рішення тим, що він був укладений урядом Віктора Януковича за непрозорою схемою.
Раніше ця інформація просочилася в іноземну пресу. Повідомлялося, що глава українського уряду звинуватила президента Віктора Ющенка і попередній уряд у діях всупереч “національним інтересам” України.
Причиною розриву контракту, очевидно, стали побоювання уряду Тимошенко, що Vanco може перепродати своє право на розвідку і розробку родовища "Газпрому", що ще більше підсилить залежність України в сфері енергоносіїв від Росії. Одним з партнерів Vanco у цьому проекті є інвестиційна компанія Shadowlight, що належить російському бізнесмену Євгену Новицькому, що Тимошенко підозрює у зв'язках з "Газпромом". Серед інших партнерів проекту - компанія Donbass Fuel Energy, що є підрозділом System Capital Management українського бізнесмена Ріната Ахметова і компанія Integrum Technologies, підрозділ австрійської інвестиційної компанії IK, бенефіціари якої не відомі.
Ван Дайк стверджує, що Shadowlight не пов'язана з "Газпромом" й у компанії немає планів передачі контракту третій стороні. У зв'язку з цим Vanco планує направити в уряд України лист із роз'ясненням своє позиції у цьому питанні. У випадку якщо контракт не буде відновлений, Ван Дайк погрожує звернутися в міжнародний арбітраж. "Вони не можуть передати його (контракт) кому-небудь іншому", заявив виданню Ван Дайк. На думку Ван Дайка, конфлікт навколо контракту на розвідку має "особисте" забарвлення і пов'язаний з політичними протиріччями між Тимошенко і Ющенком. "Це дуже особисте питання. Тимошенко все таки стала прем'єр-міністром. Тепер, що б не зробив президент, вона намагається це скасувати", - відзначив бізнесмен.
Потреби України в нафті і газі задовольняються на даний момент головним чином за рахунок поставок з Росії та Середньої Азії, але українські експерти стверджують, що й у їхній країні є значні запаси цих енергоносіїв, і планують збільшити власний видобуток. Якщо в надрах Чорного моря дійсно будуть виявлені значні запаси вуглеводнів, то це може докорінно змінити всю геополітичну ситуацію в регіоні, що може стати каталізатором багатьох прихованих конфліктів і протиріч
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас