До кінця року інфляція може вирости до 40%! — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

До кінця року інфляція може вирости до 40%!

Казна та Політика
1233
Поки що з боку уряду не видно активних дій продуктивного характеру, направлених проти збільшення інфляції.
Про це заявив екс-міністр економіки України, доктор економічних наук Володимир Лановий, передають Версії. До кінця року інфляція може вирости до 35-40%
За його словами, незначні спроби зниження зростання інфляції вживає Національний банк, що обмежує розрахунки готівкою і кредитування економіки, зменшуючи кредитні ресурси та вилучаючи частину банківських коштів у свої резерви.
Але, відзначив експерт, на жаль, ця тактика НБУ завдає шкоди в цілому економіці держави, "оскільки неліквідність банків не дозволяє їм кредитувати підприємства. Ростуть процентні ставки. На міжбанківському ринку вони піднялися до 16%, а на ринку кредитів для підприємств - до 22-25%".
"У цілому це є сигналом того, що в майбутньому може спостерігатися нестача платіжних та інвестиційних коштів для підприємств. І якщо ця ситуація не зміниться, то підприємства зменшать свої оборотні капітали, втративши можливості для розвитку. Іншими словами, можливе припинення зростання в багатьох секторах економіки.
Зокрема, це торкнеться тих, які пов'язані із середнім, малим бізнесом і які користуються банківськими кредитами, не маючи досить своїх власних оборотних коштів", - підкреслив Володимир Лановий. "Ми на порозі інвестиційної кризи і кризи виробництва", - підсумував експерт.
На питання, чи вдасться Тимошенко, як вона сама про це заявляла, за короткий час приборкати інфляцію, співрозмовник відповів так: "Поки я не спостерігаю ніяких дій з боку уряду в цьому напрямку. Це означає, що потенціал інфляції, що сьогодні нагромадився у виробленні сировини і товарів для виробничого та промислового споживання, уже переступив 30% за 4 місяці, і в другій половині року це позначиться на зростанні вартості виробництва товарів і послуг для народного споживання. А це, у свою чергу, ще підштовхне інфляцію", - пояснив Лановий.
За його словами, крім того, ще підштовхне інфляцію зростання вартості імпортованого в Україну газу (зростання очікується в другій половині цього року).
"Тому в другій половині року ми станемо перед новими сплесками інфляції, не подолавши її ще в першій половині року. Тобто прогноз щодо рівня інфляції на кінець року досить песимістичний - вона може досягти 35-40% за рік", - резюмував експерт.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас