Мінфіну передають право на перегляд вартості акцизних марок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфіну передають право на перегляд вартості акцизних марок

Казна та Політика
183
Учора стало відомо, що Мінфін вирішив не тільки підвищити вартість акцизних марок, але й домігся права самостійно переглядати їхню вартість надалі. Учасники ринку заявляють, що нововведення обійдеться їм в 500 млн грн додаткових витрат на рік. А нові повноваження Мінфіну можуть зробити ці витрати ще більшими, і тому мають намір оскаржити постанову в суді.
У середу міністр фінансів Віктор Пинзеник повідомив, що уряд затвердив нові зразки марок акцизного збору для алкогольних напоїв і тютюнових виробів. За його словами, вартість однієї акцизної марки для алкоголю була підвищена з 3,7 коп. до 10,4 коп., а на тютюнові вироби з 2,2 коп. до 5,4 коп.. На момент здачі номера документ на офіційному сайті уряду розміщений не був. Однак учора в розпорядженні виявилася копія проекту постанови, що за інформацією джерела в уряді, розглядалася напередодні засідання Кабміну в минулий вівторок.
З документа стало відомо, що акцизні марки нового зразка будуть уведені в обіг з 1 серпня поточного року. Документом також затверджується право змінювати розмір оплати за марки акцизного збору "з урахуванням індексу інфляції в Україні і підвищенням собівартості їх виготовлення" Міністерством фінансів. Дотепер нову вартість затверджував Кабмін.
У Мінфіні вчора одержати коментарі не вдалося. Однак у тексті проекту постанови, підписаної Віктором Пинзеником, говориться, що прийняття постанови дозволить "підвищити ефективність реалізації державної політики в сфері контролю за виробництвом та обігом алкогольних напоїв і тютюнових виробів".
Учасники алкогольного ринку вчора піддали документ різкій критиці. За словами голови наглядової ради компанії групи компаній "Союз-Віктан" Андрія Охлопкова, на ціні лікеро-горілчаної продукції підвищення істотно не відіб'ється (собівартість виготовлення півлітрової пляшки горілки виросте на 7 коп.), однак відрахування в бюджет виробників виростуть на 500 млн грн на рік.
Учасники ринку також серйозно стурбовані рішенням уряду передати право індексувати вартість марок Мінфіну. "Кабмін колегіальний орган, і без узгодження всіх міністерств рішення на ньому не приймалося, тепер же остаточне рішення буде приймати тільки група чиновників з одного відомства, - говорить директор асоціації "Союз оптовиків і виробників алкоголю та тютюну" Володимир Демчак. - А це небезпечно, з урахуванням того, що державному поліграфкомбінату 'Україна', що друкує марки, матеріали для виготовлення марок (папір, голограми) поставляють приватні структури. Можливі зловживання".
За словами пана Охлопкова, його компанія буде домагатися скасування постанови уряду в адміністративному суді. "До кінця наступного тижня ми плануємо звернутися в Антимонопольний комітет із проханням перевірити економічну обґрунтованість підвищення цін на марку", - говорить він. Домагатися скасування постанови уряди мають намір й у компанії Nemiroff. "Ми аналізуємо ситуацію і вивчаємо всі можливості, у тому числі й у судовому порядку, для відстоювання інтересів легальних виробників галузі, яким зараз може бути завдана непоправна шкода", - заявив директор з корпоративних комунікацій УК Nemiroff Холдинг Наталія Коновалова.
Партнер компанії Astapov Lawyers Ігор Черезов говорить, що компанії можуть розраховувати на успіх у суді, якщо доведуть, що постанову було прийнято із серйозними порушеннями норм чинного законодавства, наприклад, що була порушена процедура прийняття документа. За словами пана Черезова, в Україні були прецеденти скасування постанови уряду в суді за позовом учасників ринку.
Так у лютому 2006 року оператори зернового ринку домоглися в суді визначення, відповідно до якого було скасовано постанову Кабміну про введення обов'язкового ліцензування експортних контрактів на деякі зернові в рамках установлених урядом експортних квот.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас