Курс на дефолт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Курс на дефолт

Фондовий ринок
9072
Стагнація на фондовому і банківському ринках може перекинутися на реальний сектор економіки
Антиінфляційні заходи, що вживаються НБУ і Кабміном, а саме так звана стерилізація гривневої ліквідності на рахунках Держказначейства, на думку аналітиків інвесткомпаній, до межі загострили ситуацію на грошовому ринку. З початку року Нацбанк заморозив на рахунках Держказначейства 23 млрд грн, ще 15 млрд грн вилучив з обігу.
У міру збільшення ресурсного голоду великі фінустанови наприкінці квітня - початку травня стали масово згортати кредитування або видавати позики із завищеними ставками. Крім того, дефіцит гривні змусив банки розпродавати облігації, що знаходяться у їх інвестпортфелях.
За даними директора ІК "Капітал Траст Сек’юрітіз" Максима Корсака, за I квартал 2008 року до оферти (дострокового викупу паперів) були пред'явлені облігації на суму 1,7 млрд грн (близько 10% ринку боргових паперів). У результаті компанії-емітенти опиняються перед загрозою дефолту. В умовах обмеженого доступу до банківських кредитів та їх високої вартості деякі компанії не зможуть достроково погасити борги по облігаціях.
Першими постраждають будівельні і транспортні компанії, які брали кредити під забезпечення цінних паперів
На думку старшого фінансового аналітика агентства "Експерт рейтинг" Віталія Шапрана, у випадку подальшого зростання ставок першими постраждають будівельні і транспортні компанії, а також облігаційні фонди, що захопилися випуском боргових паперів. За повідомленням рейтингового агентства "Кредит-Рейтинг", кількість технічних дефолтів по цільових будівельних облігаціях (коли перевищений термін погашення) цього року виросте до 10 (у минулому таких випадків було 8 з більш ніж 40 погашень цільових облігацій).
Заступник гендиректора агентства Григорій Перерва впевнений, що причина сформованої ситуації винятково формальна. Мовляв, забудовники виставили занадто короткий термін між уведенням об'єктів в експлуатацію і погашенням облігацій. Член ДКЦПФР Микола Бурмака також визнав, що прострочення мали місце, і з технічної точки зору будь-яке з них можна вважати дефолтом. Але ситуація ретельно відслідковується і не становить небезпеки.
Поки, за словами Григорія Перерви, щоб уникнути дефолту, багато забудовників використовують наступний технічний хід: "Вони починають погашення облігацій ще до здачі об'єкта в експлуатацію. Імовірно, інвестор одержує від емітента певні гарантії або просто розраховує на його порядність".
За словами Миколи Бурмаки, ДКЦПФР розробила проект спеціалізованого закону по цільових житлових облігаціях, у якому обумовлюється багато нюансів.
Наприклад, системні ризики, через які забудовник може порушити строки введення об'єкта в експлуатацію. У свою чергу радник голови правління "Укргазбанку" Олександр Охрименко не виключає, що деякі будівництва будуть змушені зупинитися, що зачепить інтереси багатьох компаній-суміжників.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас