Інвестбанки надають перевагу Азії над західними ринками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестбанки надають перевагу Азії над західними ринками

Казна та Політика
174
США і Європа досі не можуть оговтатися від серпневої кризи кредитів рівня subprime, яка завдала збитків крупним інвестиційним банкам і створила загрозу обваленню світової фінансової системи.
Про це передає Бі-Бі-Сі.
На фоні негативної статистики, яка продовжує приходити з американських і європейських ринків, Азія здається просто оплотом стабільності, навіть не дивлячись на проблеми, що існують там. Схожої думки дотримуються і крупні інвестиційні банки, які починають поступово переносити свою фінансову діяльність в азіатські держави.
Річ у тому, що після літньої кризи в Європі і США різко знизилася активність в корпоративному секторі. Проте в Азії рівень активності залишився досить високим, не дивлячись на те, що азіатські держави також зазнали збитку від літньої фінансової кризи. Особливо швидко, на думку експертів, розвивається корпоративний сектор у Китаї. Так, згідно з даними компанії Dealogic, кількість придбань азіатськими приватними інвестиційними фондами (за винятком Японії) зросла в I кварталі 2008р. на 15%.
"Інвестиційні банки переносять свій бізнес туди, де є гроші. Здається, це недивно, - відзначає професор Cass Business School Скотт Меллер. – У азіатських інвестфондів у розпорядженні знаходиться величезний капітал, і Азії вдалося уникнути негативних наслідків серпневої кризи, тоді як основний удар припав на США і Європу". Дійсно, у міру того, як західні компанії намагаються "викарабкатися" з кризи, багаті азіатські ринки все частіше залучають інвесторів.
Одним з найбільших світових фінансових центрів останнім часом стає Гонконг - спеціальний адміністративний район Китайської Народної Республіки. Причому експерти відзначають, що на фоні стабільної китайської економіки, що розвивається, привабливість цієї країни і зокрема цього району буде зростати. Можливо, навіть після того, як європейські і американські фінансові ринки повністю оговтаються від літньої кризи.
Варто відзначити, що азіатські держави користуються популярністю не тільки у інвестиційних банків. Державні інвестиційні фонди також останнім часом надають перевагу Азії над західними ринками. На думку аналітиків, що західні компанії мало цікавлять ці інвестфонди, тоді як економіки, що розвиваються, можуть принести їм непоганий прибуток.
"Державні інвестфонди спочатку створювали свій капітал якраз за допомогою розвинених країн. Проте останнім часом, на фоні зростання побоювань щодо уповільнення темпів росту світової економіки, вони прагнуть не втручатися в те, що відбувається на світових ринках. Їх основна мета на даний момент – зберегти і примножити вже наявний капітал для майбутніх поколінь, - вважає провідний валютний стратег Bank of Scotland Treasury Стівен Пірсон. – Маловірогідно, що найближчим часом державні інвестфонди вкладатимуть капітал в ринки розвинених країн".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас