Єврокомісія за скорочення субсидій фермерам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврокомісія за скорочення субсидій фермерам

Аграрний ринок
112
Європейський союз має намір реформувати свою політику в галузі сільського господарства, а саме систему субсидій, що досягають у цілому 40 млрд. євро на рік.
Зміст відповідних пропозицій полягає в тому, щоб зробити європейське фермерство більш ефективним - як в економічному значенні, так й в екологічному.
Голова комісії Євросоюзу з сільського господарства Маріанн Фішер Боель закликає до відмови від існуючої практики підтримки агровиробників і до заміни її на таку, при якій фермер буде змушений більш активно реагувати на попит - і, таким чином, більшою мірою залежати від ринкових механізмів.
Зокрема, мова йде про покрокове збільшення квот на виробництво молока - для того, щоб до 2015 року їх можна було скасувати зовсім.
Крім того, Єврокомісія хотіла б поступово скорочувати субсидії на сільське господарство, а кошти, що вивільняються в процесі, направляти на збереження і розширення практики традиційного сімейного фермерства.
Великобританія закликає Євросоюз вжити набагато більш рішучі заходи і повністю скасувати які завгодно прямі субсидії агровиробникам. Однак деякі інші країни - такі як Франція - із цим підходом не згодні.
Як сказав в інтерв'ю Бі-бі-сі французький фермер Ланглуа Бертелу, дотації повинні бути збережені - хоча б як кошти, що охороняють від ринкових перепадів.
"Зараз наші ціни дуже високі, так що ми такої страховки не потребуємо, - пояснив він, - але коли ціни знову опустяться, у нас не залишиться ефективних інструментів. Не потрібно забувати, що на нас, на Європі, лежить дуже важкий тягар - з усім цим екологічним і трудовим законодавством, - якого немає в деяких інших районах світу".
Щоб запропонований проект реформи набув чинності, його повинні схвалити всі 27 членів Європейського союзу і депутати Європейського парламенту.
За матеріалами: BBC
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас