Український нафтохімічний гігант призупинив виробництво — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український нафтохімічний гігант призупинив виробництво

Енергетика
520
Учора найбільше нафтохімічне підприємство України - калуський завод Карпатнафтохім - оголосило про намір зупинити виробництво на 2,5 місяці, пише видання Коммерсантъ-Украина в матеріалі під назвою Карпатнафтохім подає стоп-сигнал.
Це рішення мотивовано високими цінами на основну сировину - дизпаливо і бензин прямогонний.
"Зараз настав такий момент, коли економічно вигідніше, щоб виробництва не працювали, а люди одержували передбачену колективним договором зарплату", заявив гендиректор Карпатнафтохіму Сергій Чмихалов.
За його словами, складна ситуація склалася з реалізацією вінілхлориду через те, що потужності єдиних іноземних споживачів цього продукту - заводів з виробництва полівінілхлоридів в Угорщині, Румунії і Словаччині - технічно застаріли.
"З метою уникнути негативних показників рентабельності ці підприємства знизили закупівельні ціни на нашу продукцію, і вона стала неконкурентоспроможною", заявили в Карпатнафтохімі.
Це вже не перша заява компанії про збитковість виробництва. У лютому Карпатнафтохім прогнозував щомісячні збитки від переробки піролізної сировини у розмірі $5,5 млн протягом усього 2008 року. А вже у квітні розмір збитків перевищив $10 млн.
Газета відзначає, що тоді це також пояснювалося істотним збільшенням цін на енергоресурси і хімічну сировину, які становлять більше половини витрат на виробництво продукції, при відносно незначному підвищенні цін на продукцію Карпатнафтохіму.
За словами Чмихалова, під час майбутньої зупинки виробництва будуть проведені роботи з ревізії обладнання, його ремонту. Як відзначив гендиректор, перспектива введення в експлуатацію вже в 2008 році нового заводу з виробництва каустичної соди і хлору дозволяє сподіватися на істотне поліпшення ситуації на підприємстві, тому що відпаде необхідність у придбанні хлору за кордоном.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас