Пинзеник: Уряд України скасував квоти на експорт зерна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пинзеник: Уряд України скасував квоти на експорт зерна

Аграрний ринок
373
Уряд України на засіданні в середу скасував квоти на експорт зерна, повідомив журналістам міністр фінансів Віктор Пинзеник.
Він додав, що питання про скасування квот на соняшникову олію відкладене до наступного розгляду.
"По зерну скасували, а по соняшниковій олії питання відклали до наступного розгляду", - сказав він.
Як повідомлялося з посиланням на заступника міністра аграрної політики Ярослава Гадзало, Україна не має потреби в обмеженні експорту зерна як до кінця поточного, так й у новому маркетинговому році (МР, липень-червень).
За його інформацією, наявні запаси зернових (8,6 млн тонн) і потенційні можливості України з перевалки зернових дозволяють прогнозувати додатковий експорт до кінця поточного МР 2,2 млн тонн зерна, у тому числі 1 млн тонн пшениці, 0,5 млн тонн ячменя, 0,7 млн тонн кукурудзи.
Станом на 5 травня 2008 року Україна експортувала 1,5 млн тонн зерна.
Експерти Мінагрополітики вважають, що такий обсяг експорту не вплине на продовольчу безпеку країни і не приведе до дефіциту зерна.
Крім того, як повідомлялося, уряд з 22 березня ввів до 1 липня поточного року квотування і ліцензування експорту соняшникової олії. 16 квітня спеціальна комісія розподілила квоту на експорт 300 тис. тонн соняшникової олії між 40 компаніями. Найбільші квоти на експорт олії одержали ТОВ "Кернел-Трейд" - 89,585 тис. тонн і ЗАТ "Пологівський маслоекстракційний завод" - 11,078 тис. тонн, що входять у "Кернел Груп", а також ДП із ІІ "Сантрейд"- 67,533 тис. тонн, ТОВ "Зерноторгова компанія" - 23,971 тис. тонн, ЗАТ "Запорізький маслоекстракційний завод" - 18,38 тис. тонн, ЗАТ "Креатив" - 16 тис. тонн.
Представники масложирових підприємств неодноразово зверталися до керівництва країни із проханням скасувати квотування зовнішніх поставок соняшникової олії, оскільки це приведе до розвалу галузі.
Станом на 10 травня в Україні призупинили роботу 12 масложирових підприємств
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас