Мінфін не випустить гроші в економіку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін не випустить гроші в економіку

Казна та Політика
922
Міністерство фінансів очікує подальшого збільшення надходжень у бюджет від Держмитниці і ДПАУ, але не збирається випускати отримані гроші в економіку до кінця першого півріччя. Таким чином, вартість ресурсів на міжбанківському ринку почне знижуватися тільки до серпня.
Правда, як відзначив міністр фінансів Віктор Пинзеник, Мінфін і Держказначейство не займаються стримуванням бюджетних витрат у рамках боротьби з інфляцією. "Надпланові надходження від податкової і митниці дійсно є, і потік коштів буде рости. Але із чого ви взяли, що ми не випускаємо гроші в економіку? Ми не притримуємо витрат, тому що це не входить у нашу компетенцію. У розписі Мінфіну стоять витрати. Невикористання коштів - це не проблема Мінфіну, це проблема розпорядників", - пояснює Пинзеник.
Його попередник, народний депутат Партії регіонів Микола Азаров так не вважає. "Насправді в міністра фінансів є такі потужні інструмент впливу на ситуацію, як підготовка змін у бюджет, коректування бюджетного розпису, притягнення до відповідальності тих розпорядників коштів, які навіть не змогли затвердити порядки їх використання. Істотний фактор - розблокування держзакупівель, тобто зміна закону про держзакупівлі, що уряд зобов'язаний давно зробити", - розповів Азаров.
За його словами, щоб уникнути формування інфляційного навісу над економікою восени, уряд уже зараз зобов'язаний працювати з бюджетним розписом, з розпорядниками бюджетних коштів: "Тобто, по-перше, грамотно скласти розпис, переконавшись, що бюджетні заявки розпорядників обґрунтовані і здійсненні.
По-друге, оперативно маневрувати коштами на казначейському рахунку, виділяючи гроші туди, де вони будуть працювати. По-третє, потрібно вимагати від розпорядників бюджетних коштів найжорстокішої бюджетної дисципліни, тим більше що в умовах рекордної інфляції бюджетна дисципліна однаково що інтенсивна терапія для важкохворого". На думку Азарова, на казначейському рахунку раціонально мати залишки розміром близько двомісячної потреби в бюджетних виплатах, не більше.
Небажання Мінфіну стимулювати розпорядників бюджетних коштів активніше фінансувати свої витрати веде до наростання напруги на міжбанківському ринку. Після незначного відкату ціни ресурсів овернайт до 7-10% до кінця другої декади кредити овернайт подорожчали в середньому на 20-22% річних. На вартість ресурсів впливає і міжбанківський курс долара, що знижується на заявах чиновників Центробанку про можливу зміну офіційного курсу національної валюти. Загальні залишки на рахунках експортерів у банківській системі знижуються, що підсилює дефіцит вільної гривні в системі.
Однак раніше серпня банкіри розслабитися не зможуть. За словами Віктора Пинзеника, Мінфін побоюється тільки за те, що значний обсяг коштів на ЕКС може привести до підвищеної активності використання бюджетних ресурсів розпорядниками в другому півріччі, зокрема, восени. "Щоб уникнути сплеску інфляції в цей період, ми багато витрат зрушили з кінця року на середину", - сказав він.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас