Зміцнення гривні на міжбанку може бути пов'язано з антиінфляційними заходами НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зміцнення гривні на міжбанку може бути пов'язано з антиінфляційними заходами НБУ

Валюта
2803
Зміцнення гривні на міжбанківському валютному ринку останнім часом може бути почасти пов'язано з антиінфляційними діями Національного банку України (НБУ), повідомив голова Ради НБУ Петро Порошенко.
"Ми поки не маємо надлишку пропозиції доларів. Ми поки що внаслідок певних дій, у тому числі і Нацбанку, згорнули грошову масу і на сьогоднішній день на ринку просто не вистачає гривні. Якщо згорнути гривню, можна довести курс і до 4 грн/$1 і 3 грн/$1 і до 2 грн/$1. Але ніякого відношення до ринку ці процеси не будуть мати", - сказав Порошенко журналістам у вівторок.
Як повідомлялося, міжбанківський курс гривні у вівторок у фінальній частині торгів зміцнився до 4,63-4,67 грн/$1 з 4,64-4,69 грн/$1 у понеділок.
У той же час, голова ради НБУ відзначив, що Нацбанк ухвалить рішення щодо зближення показників офіційного та міжбанківського курсу до кінця поточного тижня.
"Офіційний курс формується, виходячи з показників на міжбанківському ринку. Тому довго тримати розбіжність між міжбанківським та офіційним курсом, ми, звичайно, не будемо... Думаю, що наприкінці цього тижня ми будемо бачити показники офіційного курсу, які будуть наближені (до міжбанківського курсу)", - сказав Порошенко.
При цьому він нагадав, що 22 травня питання офіційного курсу буде розглянуто на засіданні Ради НБУ, проведення якої було ініційовано керівництвом НБУ.
Офіційний курс гривні зберігається без змін на рівні 5,05 грн/$1 з весни 2005 року. На міжбанку з початку 2008 року курс гривні зміцнився на 8%, тоді як за 2007 рік він знизився на 0,2% - до 5,054 грн/$1. Основні принципи грошово-кредитної політики України передбачають, що в 2008 році курс гривні не вийде за межі 4,95-5,25 грн/$1.
Як повідомлялося, у листопаді-2007 президент України Віктор Ющенко на нараді в Кабінеті міністрів заявив про необхідність зняття дискусій навколо ревальвації гривні. Тоді глава держави нагадав, що Україна має близько $7 млрд негативного торговельного сальдо, а майже 50% внесків населення - в іноземній валюті.
У грудні-2007 під час прес-конференції "Національні пріоритети "президент підтвердив свою позицію про необхідність збереження стабільності курсу гривні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас