Продаж державних міноритарних пакетів обленерго відкладено на невизначений термін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Продаж державних міноритарних пакетів обленерго відкладено на невизначений термін

Фондовий ринок
174
Фонд державного майна (ФДМ) України переніс проведення біржових торгів із продажу міноритарних пакетів акцій шести обленерго, у яких держава втратила контроль, на невизначений термін, повідомив призначений урядом в.о. голови Фонду Андрій Портнов.
"Призначені на цей тиждень торги не відбудуться, і поки важко сказати, коли вони пройдуть", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок.
Оголошений 2 квітня цього року біржовий продаж пакетів акцій шести обленерго виявився під сумнівом через конфлікт навколо керівництва ФДМ. Його голова Валентина Семенюк-Самсоненко, відсторонена урядом від посади, видала наказ про скасування торгів, а Портнов заявив про проведення торгів у намічений термін.
Уряд 8 травня підтвердив, що продаж відбудеться в призначений раніше термін - з 14 до 29 травня. При цьому продаж 25%+1 акція "Полтаваобленерго" було призначено на 14 травня на УМВБ, 26,984% "Львівобленерго" - на 15 травня на біржі "Іннекс", 25,021% "Прикарпаттяобленерго" - на 21 травня на біржі ПФТС, 25%+1 акція "Чернігівобленерго" - на 22 травня на Київській міжнародній фондовій біржі, 25%+1 акція "Сумиобленерго" - на 28 травня на Українській міжнародній фондовій біржі та 25,006% "Одесаобленерго" - на 29 травня на Українській фондовій біржі.
Біржові торги акціями "Полтаваобленерго" 14 травня на УМВБ не відбулися через заборону суду, прийняту в рамках суперечки фізосіб. Потім Портнов заявив про перенесення їх і продажу "Львівобленерго" на період після призначеного на 20 травня конкурсу із продажу Одеського припортового заводу (ОПЗ). За даними агентства, торги 15 травня на біржі "Іннекс" однаково не відбулися б, тому що незважаючи на одержання біржею двох заявок, застави перераховані не були.
Нарешті, 19 травня уряд відклав на невизначений термін проведення конкурсу із продажу ОПЗ.
Згідно з опублікованими в "Українській правді" стенограмами судових розглядів у Великобританії, боротьбу за контроль над "Львів-", "Прикарпаття-", "Полтава-", "Суми-" та "Чернігівобленерго" ведуть бізнесмени Ігор Коломойський і брати Суркіси, з одного боку, і бізнесмен Костянтин Григоришин, з іншого.
У випадку з "Одесаобленерго", за контроль над ним борються пов'язана з російським депутатом Олександром Бабаковим VS Energy International, що у цей час контролює компанію, і FS Trading Limited, афілійована з українським бізнесменом Костянтином Жеваго.
Через боротьбу між зазначеними бізнес-групами проведення зборів акціонерів зазначених шести обленерго постійно зривається. При цьому Національна акціонерна компанія "Енергетична компанія", що управляла міноритарними пакетами акцій, які залишились в держави, до останнього часу уникала втручання в конфлікт і виступів на боці тієї чи іншої групи.
ФДМ сподівався на успішний продаж акцій цих шести обленерго в умовах такої конкуренції за контроль над ними, і оцінював їх сумарну ринкову вартість в 2,5 млрд грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас