Експерт: Зміцнення гривни Нацбанком не чинитиме прямого впливу на курс в обмінних пунктах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Зміцнення гривни Нацбанком не чинитиме прямого впливу на курс в обмінних пунктах

Валюта
1438
Зміцнення гривни Національним банком не чинитиме прямого впливу на курс в обмінних пунктах.
Такий прогноз РБК-Україна озвучив експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
Разом з тим експерт припустив, що подібні дії НБУ можуть вчинити непрямий вплив, у випадку якщо ринок сприйме їх як свідоцтво подальшого зміцнення курсу національної валюти. "Значне число людей, які зберігають кошти в доларах, можуть почати активно від них позбавлятись, що може привести до подальшого зниження курсу долара в обмінниках. Але це з категорії припущень - однозначно сказати, як подібні дії НБУ вплинуть на курс, неможливо", - відзначив він.
Крім того експерт вважає цілком вірогідною зміну НБУ курсу гривни вже найближчим часом. "Якщо ми подивимось обмінники, якщо ми подивимось міжбанк - там курс достатньо відрізняється від офіційного курсу і НБУ у будь-якому випадку треба щось робити, щоб хоч би ввести те, що існує на сьогоднішній день де факто в площу своїх документів", - сказав він, додавши, що сьогодні за станом на 11:00 на міжбанку гривна вже зміцнилась до 4,60 за долар.
Головною причиною такого зміцнення національної валюти експерт вважає брак гривни. "НБУ з початку цього року проводить дуже обмежувальну політику у відношенні до зростання грошових агрегатів, тим самим намагаючись боротися з інфляцією. Це призвело до гострого браку гривни - велика кількість і банків і підприємств, які мають валютні рахунки, згодні продавати свою валюту, щоб купувати гривну, тому що вона їм потрібна на сплату податків, виплату заробітної плати і так далі. Тому в країні пропозиція валюти збільшується, а пропозиція гривни - ні. Відповідно гривна починає посилюватись", - підкреслив експерт.
Втім, А.Жолудь вважає, що подібні дії НБУ не чинять істотного впливу на зростання інфляції. На його думку, основними причинами інфляції є істотне зростання доходів населення, зростання світових цін на сільськогосподарську продукцію, враховуючи, що в українській споживчій корзині продукти харчування займають 55%, а також подорожчання енергоносіїв
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас