"Запоріжсталь" повернулась в ПФТС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Запоріжсталь" повернулась в ПФТС

Фондовий ринок
367
Із сьогоднішнього дня біржа ПФТС відновлює торгівлю акціями ВАТ "Запоріжсталь". Рівно два роки тому, 20 травня 2006 р., обіг цих паперів на найбільшому організованому ринку цінних паперів було заблоковано.
У червні 2006 р. власники "Запоріжсталі" вирішили збільшити статутний фонд на 450 млн. грн. - до 660,9 млн. грн., приєднавши до комбінату родинні структури: "Торговий дім "Запоріжсталь", "Торговий дім вогнетривів", ПТП "Запоріжсталь-Інвест-Торгпром", "Центрсталь" і "Стіл Трек". Частка міноритаріїв виявилася розмитою, і вони зажадали викупити в них акції за справедливою ціною - 6,05 грн. "Запоріжсталь" як компенсацію запропонувала спочатку 0,25 грн., а потім - 1,87 грн.
Міноритарні акціонери комбінату - інвестиційні компанії "Драгон Капітал" та "Ренесанс Капітал" - оскаржили додемісію в Київському господарському суді, що 9 жовтня визнав їхню правоту. Однак меткомбінат подав апеляцію, і 27 листопада 2006 р. Київський апеляційний госпсуд скасував рішення попереднього суду. Державна комісія цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) зареєструвала емісію "Запоріжсталі".
"Після реєстрації додемісії 2006 р. у ДКЦПФР вести судовий позов стало майже безглуздо. Міноритарні акціонери, які в результаті неї втратили гроші, уже не зможуть їх повернути", - відзначив аналітик інвестиційної компанії "Драгон Капітал" Іван Харчук.
За його словами, довгий час цей папір торгувався на позабіржовому ринку, і котирувань у ПФТС по ньому не було. Останні ціни позабіржового ринку склали 0,88 цента (приблизно 4,44 грн.) за акцію.
Нинішній free float комбінату (кількість акцій у вільному обігу), за даними пана Харчука, становить 3,7% капіталу. До проведення додемісії 2006 р. ця цифра була в кілька разів більша, а її зменшення стало результатом розмиття частки акціонерів у результаті емісії.
Порівняти вартість комбінату в 2006 р. і 2008 р., вважає аналітик, можна за показником капіталізації. За останні два роки в "Запоріжсталі" вона виросла з $1 млрд. до $2,3 млрд., тоді як конкуренти збільшилися в ціні вчетверо. За підсумками минулого року інші заводи наростили прибуток в 1,5-2 рази, а "Запоріжсталь" знизила. Це, на думку експерта, говорить про низьку фінансову прозорість менеджменту.
Проте акції комбінату мають перспективи на ПФТС. "Однаково цим папером будуть торгувати ті брокери, у яких вона є в портфелі. У першу чергу дивитися вони будуть не на історію "Запоріжсталі", а на поточну якість активів. Вона, звичайно, не найвища. У порівнянні з конкурентами комбінат має застаріле обладнання, запізнюючись із модернізацією, і має високу енергоємність виробництва. Ці фактори не сприяють тому, що компанія буде високо оцінена ринком", - відзначив Іван Харчук.
"Запоріжсталь" в 2007 р. збільшила виробництво готового прокату на 3,2% - до 3,73 млн. т, сталі - на 1,3%, до 4,46 млн, т, і чавуну - на 0,8%, до 3,56 млн. т. Комбінат знизив чистий прибуток на 35,7% у порівнянні з 2006 р. - до 553,78 млн. грн., однак збільшив чистий дохід на 10,5% - до 9,747 млрд грн.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас