МінАПК: Дефіцит соняшникової олії буде зберігатися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МінАПК: Дефіцит соняшникової олії буде зберігатися

Аграрний ринок
291
У цьому маркетинговому році, незважаючи на збільшення, що очікується, світового виробництва рослинної олії на 24%, в Україні буде зберігатися її дефіцит у зв'язку зі збільшенням споживання на 26%.
Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив заступник міністра аграрної політики України Ярослав Гадзало сьогодні на Першому українському агрофорумі, організованому інвестиційною компанією Concorde Capital,.
“Можна прогнозувати, що в доступному для огляду майбутньому буде зберігатися дефіцит подібної продукції”, - відзначив Гадзало.
За його словами, у найближчому майбутньому також варто очікувати збільшення попиту і, відповідно, зростання обсягів виробництва біопалива з рослинної сировини. Так, відповідно до наведених Гадзало експертних даних, щорічний приріст виробництва біопалива буде становити 6-7%.
За його словами, світові потреби в паливі і ціни на продовольчі товари, що ростуть, змушують Україну планувати більш інтенсивне сільгоспвиробництво.
Як повідомляв УНІАН, у квітні Cargill Inc., найбільша сільськогосподарська компанія США, тимчасово призупинила виробництво соняшникової олії на своїх двох заводах в Україні.
"На сьогоднішній день "Каргілл" дійсно тимчасово призупинив виробництво олії на заводах у Донецьку та у Каховці. На це рішення вплинуло кілька причин: низький урожай через погані погодні умови і зниження темпів виробництва через введення квот на експорт", - повідомили в компанії.
Нагадаємо, Cargill Inc. управляє двома заводами в Україні - у Каховці (Херсонська обл.) і Донецьку.
В Україні в січні-березні 2008 року зроблено 551 тис. тонн соняшникової олії нерафінованої, що на 5,8% нижче від показника за аналогічний період 2007 року.
За даними Держкомстату, у березні було зроблено 169 тис. тонн соняшникової олії, що на 0,7% нижче від показника лютого 2008 року і на 14,6% нижче від березня 2007 року.
В Україні нараховується 28 великих масложирових підприємств. Найбільшими переробниками олійних культур є: ЗАТ "Дніпропетровський МЕЗ" (ТМ "Олейна"), ЗАТ "Приколотнянський МЕЗ" (ТМ "Стожари"), ЗАТ "Чумак", ЗАТ "Славолія", ЗАТ "Пологівський МЕЗ" ("Славія"), ВАТ "Кіровоградолія" ("Благо").
Ємність українського ринку соняшникової олії фахівці оцінюють в 500-600 тис. тонн на рік.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас