Держкомрезерву відмовили в пільгах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держкомрезерву відмовили в пільгах

Казна та Політика
346
Віктор Ющенко блокував дії уряду, направлені на вирішення ситуації на продовольчому ринку.
Президент указом призупинив постанову Кабінету міністрів, якою Держкомрезерву надавалися податкові пільги - розстрочка з оплати ввізного мита на продукцію тваринництва, цукру і кондитерських виробів. Глава держави вважає, що надання Держкомрезерву податкового кредиту на сплату мита за рахунок державного бюджету суперечить законодавству.
"Видавши зазначене розпорядження, Кабінет міністрів вийшов за межі своїх повноважень, визначених Конституцією і законами, чим порушив... вимоги положень ч. 2 ст. 6, ч. 2 ст. 19 і ч. 3 ст. 113 Конституції", - сказано в президентському указі. Як того вимагає законодавство, одночасно Віктор Ющенко подав відповідне подання в Конституційний суд для розгляду КС правочинності розпорядження Кабміну.
Податкові пільги для Держкомрезерву викликали незгоду приватних гравців ринку. На думку представників бізнесу, постанова уряду штучно створила нерівні умови для роботи на ринку. "Подібні дії, з одного боку, порушують норми конкурентного законодавства України, а з іншого боку - вимоги СОТ, що передбачають створення рівних умов у частині податкового регулювання для національних та іноземних суб'єктів господарювання", - заявляють фахівці Української аграрної конфедерації.
Стратегії зі стабілізації ситуації на продовольчому ринку, зокрема зниження цін на основні продукти харчування, кардинально різняться в уряду і президента, що в остаточному підсумку не дозволяє реалізувати жодну з них. Кабмін проводить товарні інтервенції з державного резерву (за словами голови Держкомрезерву Михайла Поживанова, структура до кінця травня має намір закупити і поставити на внутрішній ринок близько 50 тис. т м'яса) і вважає за необхідне стимулювати імпорт. Президентська команда наполягає на нарощуванні внутрішнього виробництва: "Уряду варто перестати підтримувати польських м’ясовиробників. Кращий спосіб боротьби зі збільшенням цін на ринку - нарощування власного виробництва, аж до надвиробництва. Зараз всі країни борються за право експортувати свою продукцію, оскільки в більшості країн зараз - надвиробництво", - вважає голова секретаріату президента Віктор Балога. На його думку, стимулювати виробництво на внутрішньому ринку можуть держдотації. "Потрібно приймати держпрограми підтримки і дотування галузі. І через півроку-рік проблема буде вирішена", - говорить він.
Нагадаємо, із всіх запропонованих урядом законопроектів, направлених на зменшення інфляції, схвалення парламентаріїв отримав лише один. У п'ятницю Верховна Рада встановила граничну торговельну надбавку - не більше 15% - на соціально значимі продукти харчування. За прийняття в цілому законопроекту №2292 "Про регулювання реалізації окремих соціально значимих продуктів харчування" проголосував 251 депутат за необхідних 226. До числа соціально значимих продуктів належать: борошно пшеничне вищого, першого і другого сортів, борошно житнє обдирне; хліб, хлібобулочні та макаронні вироби з борошна пшеничного вищого, першого і другого сортів і борошна житнього обдирного (у тому числі для діабетиків); крупи, свинина, яловичина, м'ясо птиці (курятина), курячі яйця; м'ясні та ковбасні вироби (крім сирокопчених і сиров’ялених); молоко, сметана, кефір, ряжанка, кисломолочні сири, масло; сіль, цукор, соняшникова та кукурудзяна олія; овочі (картопля, білокачанна капуста, буряк, морква). При цьому Кабінету міністрів надається право доповнювати та уточнювати цей список.
Раніше Кабмін домовився із власниками найбільших супермаркетів про обмеження ними торговельної націнки на соціально значимі товари на рівні до 10%. Що стосується законопроектів, що передбачають ввезення за пільговими ставками продуктів харчування, то схвалення вони не отримали. Зокрема, наприкінці минулого тижня парламент провалив законопроект, що передбачав ввезення 250 тис. т м'яса за пільговою ставкою мита. У секретаріаті президента це рішення Верховної Ради підтримують. "Завезли м'ясо, не сплатили мито - тобто фактично його хотіли заднім числом розмитнити", - говорить голова секретаріату.
Кабінет міністрів постановою від 7 травня 2008 р. №693-р надав Держкомрезерву розстрочку зі сплати ввізного мита по товарах груп 02 (м'ясо і харчові м'ясні субпродукти) і 17 (цукор і кондитерські вироби із цукру). А в травні вже реалізовано близько 7-8 тис. т даної продукції.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас