Костусєв змінив гнів на олію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Костусєв змінив гнів на олію

Аграрний ринок
235
Антимонопольний комітет в 60 разів знизив суми штрафів для двох найбільших виробників соняшникової олії - компаній "Кернел-Трейд" і "Сантрейд", яких оштрафував у березні за необґрунтоване підвищення цін. У результаті замість рекордних 60 млн. грн. санкції на кожну компанію склали по 1 млн. грн.
Як пояснили в АМКУ, комітет знизив суму штрафу, оскільки компанії визнали факт порушення і знизили ціни на свою продукцію (зниження склало 10-15% з 24-25 березня). "Саме зниження цін на олію стало головною передумовою зменшення штрафу, накладеного на гравців цього ринку", - говорить голова АМКУ Олексій Костусєв. Під час березневого засідання комітету штрафи були встановлені на рівні 60 млн. грн., оскільки компанії відмовилися визнати провину.
"Штраф установлюється з урахуванням того, визнали провину чи ні, це записано в законі", - заявив Костусєв. Представники компаній пояснюють те, що відбулось, непорозумінням, оскільки їхні представники не висловили справжню позицію керівництва підприємств. Тепер же компанії зобов'язалися сплатити штрафи в держбюджет протягом тижня та утримувати ціни стабільними.
Нагадаємо, фахівці АМКУ помітили порушення в невідповідності цін сировини, що використовується компаніями, і готового продукту. За словами представника Антимонопольного комітету Наталі Ковальчук, максимальні закупівлі соняшника були зроблені компаніями на початку маркетингового року, коли ще не почалося зростання цін на сировину.
Експерт компанії "ААА" Марія Колесник вважає, що оскільки на ринку є тільки залишки соняшника минулого врожаю, то люфту для зниження цін на олію немає. "Якщо соняшник коштує $1000, то олія не може бути дешева", - говорить Степан Капшук, генеральний директор асоціації "Укроліяпром".
Відзначимо, деякі учасники ринку, які спочатку були на боці "Кернела" і "Сантрейда" у протистоянні з АМКУ, зараз відчувають до них набагато менше співчуття. Відбулося це після того, як на частку "Кернел Груп" і Bunge Україна дісталася майже половина 300-тисячної квоти на експорт соняшникової олії (90,586 тис. т і 67,533 тис. т відповідно). "Мені соромно, що я на їхньому боці був! Перед Костусєвим треба вибачитися", - прокоментував один з виробників.
25 грудня 2007 р. Антимонопольний комітет відкрив справу за ознаками зловживання монопольним становищем компаніями "Сантрейд", "Кернел-Трейд" і ВАТ "Пологівський маслоекстракційний завод" (Запорізька обл.). Під час розслідування комітет зняв обвинувачення з Пологівського МЕЗ. 3 березня 2008 р. Антимонопольний комітет оштрафував компанії "Кернел-Трейд" і "Сантрейд" (обидві - Київ) за економічно необґрунтоване підвищення цін на соняшникову олію в липні-серпні 2007 р. на 60 млн. грн. кожну. АМКУ має право штрафувати учасників змови на суму до 10% від виторгу. ДП "Сантрейд" входить в агропромислову корпорацію Bunge, підрозділ "Бунге Україна". "Кернел-Трейд" входить у ГК "Кернел".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас