РНБО вимагає повернути ліцензію Vanco Energy — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

РНБО вимагає повернути ліцензію Vanco Energy

Фондовий ринок
418
Конфлікт за право добувати нафту і газ на Прикерченській ділянці Чорноморського шельфу розпалюється з новою силою. У п'ятницю Рада нацбезпеки та оборони (РНБО) зажадала від прем'єр-міністра Юлії Тимошенко повернути ліцензію на розробку родовища американській Vanco Energy.
Експерти вважають, що прем'єр вимогу не виконає, і тому найбільш імовірним виходом із ситуації буде звернення інвестора в міжнародний арбітраж. Питання про ліцензію Vanco Energy на порядку денному п'ятничного засідання РНБО не стояло.
Однак після його закінчення прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що на засіданні її спробували змусити скасувати прийняте на початку травня рішення про анулювання ліцензії, виданої американській Vanco Energy на розробку Прикерченської нафтогазоносної ділянки. "Сьогодні РНБО на чолі із президентом зібралася для того, щоб змусити уряд віддати все тій компанії, що відібрала це все в України. І сьогодні п'ята годин мене, прем'єр-міністра, третирували керівники держави, щоб я повернула державну власність тому, у кого уряд її забрав і повернув державі", - сказала прем'єр на зустрічі з виборцями Деснянського району Києва. За словами Тимошенко, вона не підкориться РНБО.
У квітні 2006 року Vanco Energy разом з інвестиційною компанією JNR Eastern Investment Ltd, що представляє інтереси сім'ї Ротшильдів, перемогла в тендері на розробку Прикерченського родовища. Передбачається, що на цій ділянці площею майже 13 тис. кв. км знаходяться значні запаси вуглеводнів. За оцінками Vanco, на родовищі можна добути до 83 млн т нафти, що більш ніж у п'ять разів перевищує обсяг, споживаний Україною за рік. А також 180 млрд кубометрів газу, або ж майже два з половиною річних обсягу споживання. За попередніми оцінками, вартість такої кількості вуглеводнів оцінюється в $200 млрд.
Як уже повідомляв Комерсант, після 18-місячного періоду, протягом якого Україна ніяк не могла домовитися з Vanco Energy про умови договору про спільний розподіл продукції (СРП), змінився склад інвесторів проекту. Компанія JNR вийшла зі складу учасників проекту. А до моменту підписання договору про СРП, у вересні 2007 року, засновниками Vanco Prykerchenskaya, якій були переуступлені права на розробку, стали в рівних частках Vanco Energy, "Донбаська паливно-енергетична компанія" Ріната Ахметова, інвесткомпанії Shadowlight Ltd російського підприємця Євгена Новицького та австрійська Integrum Technologies Ltd, що виступає в інтересах неназваних структур.
На засіданні РНБО з обвинуваченнями на адресу уряду і Мінприроди виступив заступник міністра навколишнього природного середовища Володимир Ігнащенко. "Склалася дуже неприємна і небезпечна ситуація - п'ять місяців уряд не виконує своїх зобов'язань, прямо передбачених угодою: не створений координаційний комітет, що повинно було бути зроблено ще 3 листопада 2007 року", - сказав Ігнащенко. Він додав, що вважає неетичним критикувати своє керівництво, і тому тут же, на засіданні, заявив про свою відставку.
Міністр охорони навколишнього природного середовища Георгій Філіпчук наступного дня в інтерв'ю газеті "Дзеркало тижня" повідомив, що його міністерство невдоволене чинними зараз нормами, які застосовуються під час підписання договорів про СРП. Тому міністерство пропонує обмежити площу ділянок, що виставляються на тендери, на суші 500 кв. км, а на морі 1 тис. кв. км.
Міністерство також пропонує внести в законодавство зміни, що визначають частку держави при розподілі продукції більше 70%. Нагадаємо, за умовами договору з Vanco на першому етапі уряд одержує 35%, а інвестори 65%. На етапі промислової розробки частки розподіляються 50% на 50%. Після сплати всіх податків держава повинна одержати до 73% вартості добутих вуглеводнів.
В Vanco Energy ситуацію не коментують. Однак наприкінці минулого тижня старший віце-президент компанії Джеф Мітчел заявляв, що у випадку якщо уряд не відновить ліцензію на розробку родовища, компанія скористається з можливості звернутися в суд, і вважає свої позиції сильними з юридичної точки зору. Заступник директора дослідницького центру "Психея" Геннадій Рябцев вважає, що Vanco цілком може скористатися правом звернутися в міжнародний арбітраж. "При будь-якій владі таке рішення не зашкодить", - говорить він.
Втім, очікувати, що уряд Юлії Тимошенко поверне ліцензію, не доводиться. Директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко говорить, що цей бізнес-конфлікт перейшов у політичну площину - він став ще одним фронтом протистояння президента і прем'єра. Тому повернути ліцензію зможе, мабуть, тільки новий уряд.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас