Топ-5 найоригінальніших будівель світу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Топ-5 найоригінальніших будівель світу

Нерухомість
604
Найрозумніший
Telecom Tower малайзійського архітектора Хійяса Кастурі став візитною карткою Куала-Лумпур. Від інших бізнес-центрів його відрізняє не тільки висота (62 поверхи) і оригінальна архітектура (у формі натягнутого лука), але й найвищий IQ. Хмарочос управляється 3700 комп'ютерами, об'єднаними в єдину мережу. Світло, температура повітря, вологість та інші параметри в кожному приміщенні регулюються автоматично - залежно від часу доби, погоди і присутності людей.
Найкривіший
Crooked House (Гнутий будинок) - головна туристична визначна пам'ятка Сопота (Польша). За задумом президента компанії Allcon Sopot Architects Яцека Карновськи фасад споруди не має жодної правильної лінії. Торговий центр, розташований у будівлі, - що найбільш відвідувана у Сопоті.
Найбільш прозорий
В 1949 році в місті Нью-Ханаан (США, штат Коннектикут) архітектор Філіп Джонсон побудував Скляний будинок. За свій проект він одержав престижну срібну медаль від Архітектурної ліги Нью-Йорка. Довгий час прозорий куб був доступний тільки близьким друзям Джонсона. Для широкої публіки будинок відкритий з літа 2007 року - всі охочі можуть подивитися незвичайний будинок, сплативши близько $30. Джонсон - архітектор хмарочоса AT&T у Нью-Йорку, скляного Кришталевого собору в Гарден-Гроу (Каліфорнія) і 56-поверхового будинку Bank of America з рожевого граніту в Х'юстоні.
Найбільш пухирчастий
Архітектори Національного центру водних видів спорту в Пекіні, використовуючи особливу пластмасу (ETFE - ethylene tetrafluoroethylene), зуміли створити ілюзію стін "з величезних бульбашок, наповнених водою". Порожні комірки у вигляді бульбашок дозволяють регулювати температуру усередині будівлі: за допомогою компресорів з "бульбашок" усередину будівлі накачують повітря, нагріте сонячними променями.
Найбільш рухливий
На стадіоні Cardinals Stadium (США, штат Арізона), побудованому для футбольної команди Arisona Cardinals у місті Глендейл, можна грати не тільки в американський футбол. Система заміни полів, придумана в архітектурному бюро Eisenman Architects, дозволяє проводити на стадіоні матчі з софтболу або бейсболу. Cardinals - перший у Північній Америці стадіон, конструкція якого сполучає дах-трансформер з пересувними ігровими полями. Загальна площа будівлі - близько 160 тис. кв. м, число місць - 72,8 тис.
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас