"Жіночі секрети" інвестицій Баффета — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Жіночі секрети" інвестицій Баффета

31120
Часто, коли хтось вимовляє фразу “жіночо”, або “як жінка”, відносно когось, а особливо чоловіків, то в пам'яті спливає негативне забарвлення такої характеристики. Людина немов бажає підкреслити якусь неврівноваженість, а то й легковажність того, кого характеризує.
Подібне ставлення бере свій початок ще з дитячих років, коли хлопчикам у пісочниці пропонувалося бути стриманими і серйозними, а вираження емоцій, прив’язаність до реальності та орієнтація на людські відносини, замість змаганя, пов'язувалася з поведінкою дівчаток, що для хлопчиків у пісочниці звучало досить образливо. Однак, якщо мова заходить про інвестиції, то картина виявляється зовсім в іншому світлі, особливо при згадуванні імені знаменитого оракула з Омахи Уоррена Баффета, голови Berkshire Hathaway, який зробив себе однією з найзаможніших людей планети, застосовуючи методи розпорядження коштами, які більш властиві жінкам-інвесторам.
Якби хтось сказав Баффету, що він інвестує “як жінка”, то, з великою ймовірністю, він би посміхнувся і якось віддячив мовцю, наприклад, коробкою солодощів. Баффет незбагненним чином відчуває ринок, вкладаючи свої кошти тоді, коли це найбільш раціонально, і отримує значні доходи, хоча інші витрачають величезні кошти на комісії брокерам та аналітикові, щоб встигнути за рухом ринку, але часто опиняються біля розбитого корита.
Секрет оракула з Омахи досить простий. Його стратегія відрізняється від тих принципів, які сповідує більшість інвесторів-чоловіків. Він довго вичікує та проводить глибокий аналіз. Він вичікує час, коли ціна на акції опуститься до планки, що йому здасться вигідною, а потім тримає папери настільки довго, як це йому необхідно, щоб отримати прибуток. Втім, він досить рідко розстається зі своїми інвестиціями, оскільки веде досить скромний спосіб життя і не має потреби у величезних коштах, щоб їх витрачати. Фактично, він є антитрейдером та антискальпером, для яких головною стратегією є активна участь на ринку і здійснення безлічі угод.
Саме це й характеризує його стиль інвестування, що і визначається стратегією роботи на ринку “жіночо”. Що ж відрізняє жінок від чоловіків, коли заходить мова про інвестиції?
Жінки витрачають більше часу на проведення досліджень та аналіз ринку, коли вони вибирають об'єкт для інвестицій, що дозволяє їм уникати “гарячих” паперів і марної погоні за настроєм ринку, що часто послаблює інвестиційний портфель чоловіків.
Чоловіки в півтора рази частіше укладають угоди і, хоча чоловіки частіше вважаються впевненими, вони часто стають занадто самовпевненими у своїх силах. Однак здійснення частих угод знижує середньочасну і довгочасну прибутковість від акцій, не кажучи вже про витрати на брокерське обслуговування. Тому жінки в довгочасній перспективі можуть розраховувати на більш високі доходи, а також на економію від малого числа біржових комісій і податкових виплат.
За даними Університету Каліфорнії, Девіс, інвестиційні портфелі жінок на 1%-1,5% дохідніші від портфелів чоловіків, а окремі представниці “слабкої статі” частіше перемагають у змаганні із прибутковості портфелів, ніж представники “сильної статі”.
Коли жінки приймають рішення про інвестування в конкретні папери, то вони звертають увагу не тільки на фінансові показники, але й на інші, незначні, на перший погляд, для ринку, деталі. Вони часто вибирають акції тих емітентів, відносно яких у них складається позитивне враження, що компанія є чесною і відповідальною. При цьому ефективність подібних інвестицій підтверджується історичними даними, оскільки компанії з гарною продукцією, відкритістю та чесністю більш стійкі на ринку і стикаються з меншим числом проблем із законом, а значить і витратами на виплату штрафів, компенсацій та інших іміджевих видатків, які так негативно позначаються на загальному фінансовому становищі організації.
Багато із цих принципів й є компонентами інвестиційної стратегії Баффета, які відрізняють його від біржових гравців, які з випученими очима і скуйовдженою зачіскою намагаються встигнути за рухом “кульки” або вгадати напрямок графіків на екрані монітора. Терпіння і зважені рішення - от зброя Баффета та жінок-інвесторів на шляху до успіху в біржових операціях.
Крім того, жінки також мають гострий погляд у визначенні тих компаній, які приречені на успіх. Звичайно вони уникають кричущих інновацій та яскравих гаджетів, які вихлюпуються на ринок, а потім зникають, зосереджуючи свою увагу на продукції, у якій є потреба щодня. Вони знаходять її у звичайних роздрібних магазинах, а потім оцінюють її в додатку до своїх постійних потреб, а не на догоду модності “гарячого” продукту, що, крім своєї маркетингової привабливості, не потрібна в щоденному житті. При цьому часто виявляється так, що акції виробника настільки “нового” продукту вже розігріті на ринку, а результати в найближчі роки зовсім не виправдають спекулятивної ціни за акції.
Це може здатися занадто консервативним, але саме такий принцип вибору об'єктів для вкладення коштів приносить Баффету значні доходи. Багато років тому Баффет інвестував значні кошти в акції Coca-Cola і Gillette, що нині належить гігантові Procter & Gamble. Папери цих компаній повністю відповідали принципам зрозумілості інвестицій і щоденних потреб споживачів. Навряд чи потрібно говорити про те, що ці папери демонстрували зростання, що випереджало зростання ринку, а в часи економічних криз вони не поспішали падати слідом за розігрітими акціями, як .com індустрії на початку 2000-х років, так і фінансових компаній, які потрапили в явну немилість інвесторів наприкінці 2007 року через іпотечну кризу в США.
Баффет не самотній у своїй стратегії інвестування “жіночо”. Легендарний керуючий інвестиційним фондом Пітер Лінч був досить вдячний своїй дружині за ідею інвестування в папери виробника памперсів компанії Hanes. У свій час акції цієї компанії займали найбільш значну частку в структурі портфеля інвестиційного фонду Fidelity Magellan. Він також часто говорив про те, що стежить за покупками своїх неповнолітніх дочок, щоб знайти підходящі ідеї для інвестицій. Можливо, що приклади з Америки здадуться занадто далекими для українського ринку, але навіть на такому, трохи нерозвиненому ринку, є історії успіху, про які могли б підказати інвестори “жіночо”. Ще до початку споживчого буму в Україні, що припав на останні роки, інвестори “жіночо” демонстрували своєю поведінкою, що папери компаній роздрібної торгівлі можуть стати вигідними об'єктами для вкладення коштів.
Можливо, що для багатьох інвестування “жіночо” здасться нудним і неефективним. Однак приклад однієї з найбагатших людей планети Уоррена Баффета заслуговує поваги, а значить терпіння, бажання докопатися до суті речей, здатність дочекатися потрібної ціни і бажання купувати та тримати замість щоденних або щогодинних спекуляцій може додати досить корисну “жіночу” рису до досвіду інвестора. При цьому, з великою ймовірністю, ваші інвестиції не забудуть цього і віддячать вам високими доходами.
Сам же Баффет у свої 80 років продовжує дотримуватися своїх “жіночих секретів” в інвестуванні. На зборах акціонерів своєї компанії він підкреслив, що почуває себе добре, завдяки своїй дієті - трохи жувальної гумки Wrigley і трохи батончиків Mars, трохи цукерок See's і банка кока-коли.
Андрій Кочетков
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас