Goldman різко піднімає прогноз щодо нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Goldman різко піднімає прогноз щодо нафти

Енергетика
435
Інвестиційний банк Goldman Sachs Group Inc. (GS) переглянув свій прогноз щодо ціни на нафту до кінця поточного року убік підвищення через очікування проблем в сфері постачання, говориться 16 травня в доповіді аналітиків фінансової компанії.
Поточний прогноз Goldman щодо ціни на нафту марки West Texas Intermediate, WTI або Light Sweet, становить у середньому $141 за барель у другій половині 2008 року. У минулому прогнозі середня ціна становила $107 за барель.
Аналітики відзначають, що довгостроковий тренд по нафті почав все сильніше указувати на зростання ціни. Зокрема, це пояснюється тим, що в останні роки приріст видобутку скоротився до 1% на рік, хоча світова економіка демонструє темпи зростання близько 3,8%. “Беручи до уваги цей дисбаланс, можна говорити про те, що ціни на нафту повинні будуть рости в довгостроковій перспективі, - говориться в доповіді.
Настільки сумна картина розвитку ситуації на нафтовому ринку змусила аналітиків Goldman Sachs (GS) прийти до досить загрозливого висновку. На думку групи під керівництвом Арджуна Мурті (Argun N. Murti), ціна на нафту марки WTI може піднятися до $150-$200 у найближчі 6-24 місяців. “Імовірність збільшення ціни на нафту до $150-$200 здається усе більше очевидною в найближчі 6-24 місяці, хоча прогнозування певного піка і тривалості циклу зростання відрізняється високою невизначеністю”, - пишуть аналітики Goldman у доповіді від 5 травня.
Насамперед, на ринок нафти тиснуть обмеження, які пов'язані з пошуком нових родовищ, особливо поза країнами ОПЕК, а також невтримним збільшенням споживання нафти в країнах, що розвиваються, включаючи самі держави ОПЕК, зокрема, на Близькому Сході. Резервні потужності ОПЕК перебувають на низькому рівні й експорт може знизитися через повільне зростання видобутку і швидке збільшення внутрішнього споживання в країнах-членах організації, відзначають аналітики Goldman Sachs. Ситуація виглядає цілком серйозною, оскільки стало відомо, що Індонезія навіть розглядає можливість виходу з ОПЕК, тому що зростання внутрішнього споживання фактично може перетворити країну в імпортера нафти з її експортера. “Збільшення видобутку нафти поза ОПЕК зазнає серйозних проблем, які найбільш помітні в Мексиці і Росії, де видобуток починає знижуватися після періоду бурхливого збільшення”, - відзначають аналітики.
На зростання цін також істотно впливають обмеження, які основні видобувні країни накладають на іноземні інвестиції в нафтовидобувну галузь. При цьому збільшення попиту поза державами ОЕСР триває бурхливими темпами, підвищуючи дефіцит на ринку палива. “Основною ідеєю нашого суперпіка зростання цін є те, що нестача адекватного збільшення поставок разом зі зростанням, що ігнорує ціни, попиту поза ОЕСР веде до підвищення ціни на нафту”, - пишуть аналітики Goldman. Втім, вони також відзначають, що занадто різкий підйом цін може привести до різкої корекції попиту
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас