Ключову ставку будуть розраховувати по-новому — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ключову ставку будуть розраховувати по-новому

Валюта
706
Британська банківська асоціація вирішила переглянути методику розрахунку ключового індикатора міжнародного фінансового ринку, процентної ставки LIBOR.
Асоціація має намір виключити можливість маніпуляцій з боку низки британських банків, що зараз беруть участь у її визначенні.
Учора генеральний директор Британської банківської асоціації (ВВА) Енджела Найт на засіданні комітету банківської діяльності палати громад британського парламенту заявила, що асоціація вивчає можливість перегляду ставки LIBOR, повідомило агентство Bloomberg.
За словами Найт, LIBOR витримувала випробування протягом двох десятиліть. Але зараз BBA збирається оцінити, чи існують вади в тому, як розраховується ставка, чи адекватно вона відображає проблеми ринку. BBA оголосить про зміни 30 травня.
LIBOR (London Inter-Bank Offered Rate, Лондонська міжбанківська ставка) розраховується на підставі опитування банків, що входять в індекс ставки. Щодня 16 банків повідомляють, за якими ставками вони роблять позики в доларах, фунтах стерлінгів, євро і ще у восьми валютах. LIBOR використовується для розрахунку вартості синдикованих кредитів та облігаційних позик (LIBOR плюс/мінус кредитна маржа).
Сумніви в адекватності ставки LIBOR стали виникати в учасників ринку в розпал фінансової кризи. Від BBA почали вимагати доказів того, що асоціація користується інформацією, що заслуговує довіри, оскільки інвестори скаржилися, що організації в умовах кризи через побоювання, що їх почнуть вважати "ослабленими", не схильні надавати правдиві відомості. Так, 7 квітня BBA установила місячну доларову ставку LIBOR на рівні 2,72%, тоді як, за даними ФРС, банки в той день одержували забезпечені позики за ставкою 2,82%. Звичайно процентна ставка по забезпечених кредитах нижча, ніж по незабезпечених, котрими є кредити на міжбанківському ринку LIBOR. "Цифри LIBOR, які банки повідомляють в BBA, - неправда", - говорить голова департаменту глобального розміщення активів Barclays Capital у Лондоні Тім Бонд. Уже 16 квітня асоціація попередила, що будь-який банк-учасник LIBOR, якого піймають на наданні невірних даних, буде виключений з BBA. Після цього за два дні тримісячна ставка LIBOR виросла на 18 базисних пунктів, до 2,91%, що стало рекордним зростанням із серпня 2007 року - розпалу фінансової кризи.
"ВВА переглядає методику розрахунку ставки для того, щоб надалі уникнути можливості маніпуляцій з боку банків, які беруть участь у розрахунку ставки", - вважає аналітик російського Райффайзенбанку Антон Плетеньов. За його словами, зараз ставка знизилася до рівня початку квітня -2,68% - її розбіжність із реальними ставками міжбанківського кредитування скоротилася до мінімуму. Якщо знову виникне нестабільність на ринку, може виявитися ефект від зміни методики, що викличе підвищення ставки більш значне, ніж при існуючій методиці, додає аналітик.
При цьому говорити про те, що криза повністю закінчилася, рано, тому ризики того, що знову виникне ситуація різкого коливання LIBOR, не виключені.
Експерти вважають, що від того, знизиться чи підвищиться ставка LIBOR у результаті зміни методики розрахунку, ефект для позичальників не буде особливо значимим. "Вони не відчують цього через високу різницю (спред) між дохідностями єврооблігацій або залучених кредитів і ставкою LIBOR (у середньому 2-5%)", - говорить аналітик Газпромбанку Артем Архіпов. "Теоретично збільшення ставки може мати значення для окремих великих корпорацій і банків, для яких різниця між рівнем запозичення і ставкою традиційно нижча", - резюмує Архіпов.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас