5 причин не довіряти євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

5 причин не довіряти євро

Валюта
12405
Українці активно скуповують євро, щоб захистити свої заощадження від інфляції та знецінювання долара. Але банкіри застерігають від зайвої довіри до європейської валюти
Коли напередодні травневих свят київський бізнес-тренер Аліна Горбачова зазбиралася за кордон, то з подивом виявила, що купити готівковий євро в українській столиці не так-то просто. "В обмінних пунктах євро або немає зовсім, або є незначні суми. Я вже не кажу про курс, що зашкалює - більше 8 грн. за 1 євро!", - скаржиться киянка.
Мало євро
Дефіцит готівкового євро виник через високий попит з боку населення. За даними Нацбанку, у січні-лютому українці купили в банків валюти майже на $1 млрд. більше, ніж продали. І хоча НБУ наводить статистику в доларах, фінансисти вказують на те, що левову частку цієї суми склала саме європейська валюта.
Банкіри стверджують, що активно скуповувати євро громадяни почали ще з минулого року, і з тих пір попит тільки підсилювався. "Зараз попит на євровалюту дуже великий. Він обумовлений історичним падінням долара відносно євро", - сказав член правління великого столичного банку. За його словами, перші паростки недовіри до американської валюти виявилися ще в листопаді і грудні минулого року. З тих пір люди усе більш активно заміняють заощадження в доларах і гривні на євро.
Прихильність українців до європейської валюти пояснюється просто: тільки за три місяці 2008 р. офіційний курс євро до гривні виріс майже на 8%. Це, у свою чергу, стало наслідком безпрецедентного падіння долара відносно основних світових валют. Конвертувати гривню в євро громадян підштовхує і рекордний рівень інфляції, що за останні 12 місяців перевищила планку 20%. Люди усе менше довіряють гривні і, прагнучи убезпечити свої заощадження, купують євро.
Що стосується дефіциту готівкового євро в обмінних пунктах - банкіри називають його "витратами виробництва", обіцяючи забезпечити всіх охочих заповітними банкнотами. "Ми постійно завозимо достатню кількість готівкового євро. У банках готівки повинно бути досить, нестача може відчуватися хіба що в агентських обмінних пунктах", - повідомив Сергій Борисов, заступник голови правління банку "Фінанси та кредит" - одного з найбільших операторів ринку готівкової валюти України.
Примара долара
Тим часом Міністерство економіки і Нацбанк оприлюднили дані про зростання доларизації економіки країни. Тільки в першому кварталі 2008 р. частка валюти в обігу виросла на 1,3%, до 24,05%, тоді як торік цей показник знизився на 4,27%. "Це відбувалося на тлі прискореного зростання депозитів населення в іноземній валюті в порівнянні із внесками в гривні", - говориться в повідомленні Мінекономіки.
Важливо розуміти, що під терміном "доларизація" економісти мають на увазі збільшення не тільки обсягу доларів у внутрішньому грошовому обігу країни, але й будь-якої іншої іноземної валюти - у тому числі і валюти Європейського Союзу. Вітчизняні чиновники вважають доларизацію злом, здатним завдати шкоди українській економіці. Адже емітентами іноземної валюти виступає фінансова влада інших країн, а не Нацбанк, якому складно контролювати масу іноземних грошей в обігу.
Експерти пояснюють збільшення частки іноземної валюти в грошовому обігу трьома основними факторами: знецінюванням гривні, скуповуванням населенням євро і збільшенням обсягів валютних кредитів і депозитів.
"Доларизація підвищилася через те, що банки почали більш активно кредитувати в доларах, ніж у гривні. Гривні не вистачає, тому що НБУ активно стискає грошову масу (зменшує кількість гривень в обігу. - Фокус)", - пояснив ситуацію Сергій Борисов.
П'ять причин не поспішати з покупкою євро
1. Економіка єврозони переживає затяжне зниження темпів зростання, а індекс ділової та споживчої довіри до неї у квітні впав до мінімального рівня з 2005 р. На цьому тлі курс євро може знизитися вже наприкінці цього року.
2. З урахуванням значного зростання курсу євро, що вже відбулося, зараз - не найкращий момент для інвестицій у цю валюту. Адже, як показує практика, після піка може наступити спад або стабілізація курсу на нинішньому рівні.
3. Нацбанк України виношує плани послабити прив'язку курсу гривні до долара, що викличе зміцнення національної валюти. Це означає, що курс євро до гривні вже не буде рости в тих же пропорціях, що й курс євро до долара.
4. За свою історію євро зарекомендував себе як нестабільна валюта. Наприклад, навесні 2003 р. курс євро різко виріс, що викликало ажіотажний попит на нього. Але вже влітку курс знову знизився, і українці, що купили євро, зазнали збитків.
5. Золоте правило фінансів: зберігати гроші потрібно в тій валюті, у якій збираєшся їх витрачати, а позичати - у тій, у якій одержуєш доходи. У протилежному випадку можна втратити на різниці курсів покупки і продажу валют.
Суцільні прогнози
Тривале падіння долара викликане кризою американської економіки і реакцією на нього монетарної влади Сполучених Штатів. Щоб урятувати провідні американські банки від банкрутства, голова Федеральної резервної системи Бен Бернанке знизив ставки, що й викликало зниження курсу долара відносно світових валют.
"Приносячи у жертву економіку країни і стабільність долара, удалося врятувати частину провідних банків США", - розповів директор казначейства "Ерсте Банк" Роман Бондар. За його словами, рекордно високі ціни на товарних ринках, підвищена ціна на нафту і негативні статистичні дані - все це погіршує перспективи економіки США на найближчі рік-два і вказує на те, що США входить у рецесію (уповільнення темпів економічного зростання, що триває кілька місяців підряд).
Таке вже траплялося в США в 1970-1980 р. Тоді підвищення дисконтної ставки привело до надзвичайно високої інфляції. У результаті долар за 1978 р. знецінився на 34% проти німецької марки і на 42% - проти японської ієни. "Можна чекати, що криза в американській економіці буде тривати ще мінімум 12-18 місяців, хоча наслідки будуть відчутними протягом більш тривалого терміну", - прогнозує Роман Бондар і відзначає, що це ще оптимістичний варіант. За його прогнозами, на тлі подальшого зниження дисконтної ставки в США і продовження іпотечної кризи американська валюта буде слабшати і далі.
А керівник інформаційно-аналітичного центру "Форекс Клуб" Микола Івченко вважає, що за всіма ознаками рецесія економіки США продовжиться до кінця цього року. "До цього часу буде тривати зниження курсу долара. За нашими оцінками, до кінця року курс євро/долар може досягти рівня 1,65-1,7", - сказав експерт.
Фінансове плацебо
Але навіть незважаючи на настільки однозначні прогнози, фінансисти попереджають: скуповування євро - далеко не панацея від всіх проблем. "Низка факторів свідчить про початок рецесії економіки зони євро. Не виключено, що це скорегує курс євро відносно долара - нижньою межею коливань курсу євро до долара до кінця року є рівень 1,5", - говорить Микола Івченко.
Крім того, не виключено, що американська валюта через рік знову зможе повернути втрачені позиції. "На тлі уповільнення економіки Європейського союзу і відновлення економіки США можливе повернення доларом своїх позицій, але на це буде потрібно не менше року", - вважають аналітики "Форекс Клубу".
Учасники ринку застерігають, що зараз вкладення в євро може обернутися збитками в майбутньому. "З урахуванням значного зростання, що вже відбулося, курсу євро зараз не найкращий момент для інвестицій у євро. Оскільки можлива корекція або стабілізація курсу на нинішньому рівні", - говорить Микола Івченко.
За прогнозом Сергія Борисова, високий попит на євро протриває доти, поки європейська валюта буде зміцнюватись щодо долара. "Але як тільки євро відчутно впаде, тоді багато людей втратять гроші, і вони зрозуміють, що мінливість курсу валют - це цілком реальне явище", - вважає банкір.
Засмутити любителів європейської валюти може і Нацбанк. Справа в тому, що протягом останніх років гривня була жорстко прив'язана до американського долара. У результаті цього будь-яке падіння курсу долара до євро автоматично приводило і до ослаблення курсу гривні до європейської валюти. Але тепер не виключено, що незабаром коливання євро відносно української валюти будуть менш помітні.
Наприкінці квітня голова Ради НБУ Петро Порошенко заявив про те, що курсовий коридор може бути розширений до рівня 4,90-5,30 грн. за долар. Поки Рада Нацбанку ідею свого шефа не схвалила, однак у середині травня керівництво НБУ знову повернеться до обговорення цієї теми. Якщо задум Петра Порошенка буде реалізований, національна валюта стане менше залежати від американської. А виходить, українцям прийдеться забути про те, що "долар - це завжди 5 грн.", а курс євро до гривні, у свою чергу, не буде рости настільки ж стрімко, як курс європейської валюти до долара.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас