Відтік б'є з подвійною силою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відтік б'є з подвійною силою

Фондовий ринок
1233
Різке падіння фондового ринку у квітні подвоїло відтік коштів з відкритих інвестиційних фондів до 58 млн грн.
Збитків уникли лише фонди, які переорієнтували вкладення в облігації та депозити. Але відновлення зростання фондового ринку на початку травня може переломити цю тенденцію, і падіння активів фондів зупиниться, говорять експерти.
Відкриті інвестиційні фонди у квітні зіткнулися з рекордним відтоком коштів вкладників, повідомила вчора Українська асоціація інвестиційного бізнесу (УАІБ). За місяць інвестори вилучили з 16 таких фондів 58,18 млн грн, що практично у два рази - на 30,76 млн грн - більше, ніж у березні, коли почався відтік коштів з публічних фондів.
Паніка інвесторів була викликана обвалом фондового ринку минулого місяця - індекс ПФТС знизився на 10,85%, тільки за 22-23 квітня впавши на понад 10%. У результаті вартість чистих активів (ВЧА) фондів знизилася на 73,9 млн грн, або 13,2%, до 486,36 млн грн (у березні - на 54,65 млн грн).
Лідер падіння ВЧА - найбільший фонд "Парекс український збалансований фонд" (на 20,26 млн грн). Директор з маркетингу КУА Parex Asset Management Ukraine Костянтин Гришко говорить, що з фонду головним чином вийшли українські фізичні особи. "Частково зафіксували прибуток і інвестори-нерезиденти, тому що на тлі інших ринків український виглядав не найкращим чином", - сказав він. Відтік клієнтів він пояснив тим, що в їхніх фондах немає комісій за покупку/продаж сертифікатів, які в інших фондах стримують інвесторів від необдуманих продажів.
Значне зниження ВЧА показав і фонд "Класичний" (на 18,357 млн грн), що за цим показником піднявся із четвертої до другої позиції, фонд "Конкорд Достаток" (на 5,832 млн грн) і "Преміум-фонд збалансований" (на 3,954 млн грн). А фонд "Конкорд Достаток" навіть знизив падіння на 1,259 млн грн. "Мінімальне зниження вартості портфелів фондів "Конкорд" у квітні, незважаючи на глибоку корекцію ринку, стало можливим завдяки вкладенням в інструменти з фіксованою прибутковістю і банківські депозити", - розповів директор зі стратегічного розвитку Concorde Asset Management Тарас Лановик. "СЕБ Фонд грошовий ринок" став єдиним фондом, що після падіння в березні збільшив ВЧА - на 120,829 тис. грн. "У нашому фонді на кінець місяця був нуль відсотків акцій у портфелі, що складається з інструментів з фіксованою прибутковістю - облігацій і депозитів. Інвестори, рятуючись від падіння ринку акцій, почали на короткостроковий період переводити кошти на депозити", - пояснив такий результат гендиректор SEB Asset Managment Ukraine Вадим Мосійчук.
Учасники ринку вірять, що, незважаючи на песимістичну звітність квітня, пік відтоку коштів з відкритих фондів завершився, і в травні приплив грошей відновиться. "Початок травня охарактеризувався невеликим зростанням індексу ПФТС, і якщо така тенденція збережеться, то попит на інвестиційні сертифікати повинен підвищитися. За нашими припущеннями, основним інвестором будуть фізичні особи-резиденти", - сказав директор з продажів КУА "Піоглобал Україна" Геннадій Зоря.
Нові фонди КУА показали у квітні невелике зростання: "Піоглобал-фонд ліквідних акцій" - на 109 тис. грн, "Піоглобал-фонд збалансований оптимальний" - на 91 тис. грн, "Піоглобал-фонд грошового ринку надійний" - на 46 тис. грн. З ним погоджується Тарас Лановик: "До початку травня більшість ліквідних українських акцій подешевшала з початку року на 20-50%. Інвестори, що побажали вийти з українських паперів, до кінця квітня вже реалізували свої плани, а інші гравці зараз скуповують українські папери, що подешевшали".
Петро Шевченко
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас