Ринок акцій пішов у травневу сплячку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок акцій пішов у травневу сплячку

Фондовий ринок
891
За чотири дні минулого тижня обсяг торгів акціями на ПФТС не досяг навіть 100 мільйонів гривень, тоді як у квітні за одну торговельну сесію "наторговували" у середньому по 75 мільйонів.
"Щасливим" власникам українських акцій зараз не позаздриш - останні два місяці фондовий ринок штормить настільки сильно, що без пачки валідолу не обійдешся. Після "чорного" березня, коли індекс ПФТС втратив 12,9%, наступив не набагато більш світлий квітень - індикатор знизився ще на 10,8%. Особливим драматизмом відрізнялася остання декада місяця: тільки за дві торговельні сесії 22-23 квітня індекс ПФТС впав на 10,8%. Це падіння стало найбільшим за всю історію існування українського фондового ринку.
Причому яких-небудь супернегативних новин і подій, які могли б так сильно обвалити ринок, не було. На думку багатьох торговців, обвал носив штучний характер. "Таке падіння було спровоковано спекулятивними угодами, проведеними великими гравцями фондового ринку", - вважає трейдер компанії "Мілленіум Капітал" Славомир Троян.
І хоча перед довгими вихідними ринок встиг відіграти 3,7%, на маївку інвестиційне співтовариство відправилося далеко не в кращому настрої. Ніхто толком не міг сказати, що буде з ринком після свят.
Світові ринки пішли в зростання
На щастя, події розвивалися за оптимістичним сценарієм - за підсумками першого кварталу ВВП США продемонстрував зростання 0,6%. Американський фондовий індекс S&P 500 збільшився за підсумками квітня на 4,8% (максимальне зростання із грудня 2003 року). До того ж найуспішніший інвестор всіх часів і народів Уоррен Баффет авторитетно заявив, що фінансова криза перейшла "екватор" і найгірше вже позаду. А Федеральна резервна система США з 1 травня вкотре знизила дисконтну ставку на чверть пункту - до 2% річних.
Підтримуваний такою кількістю зовнішнього позитиву український фондовий ринок був просто зобов'язаний продовжити своє зростання після дев’ятиденних вихідних. За чотири торговельні сесії (з 5 по 8 травня) індекс ПФТС збільшився на 6,8%. "Після квітневого падіння ціна більшості українських акцій стала дуже привабливою, тому багато вітчизняних інвесторів почали робити акуратні покупки", - розповідає заступник гендиректора з торговельних операцій інвесткомпанії "Юпрас Капітал" Роман Перепелиця.
Правда, незважаючи на поступальне зростання індексу ПФТС у перші робочі дні травня, експерти не поспішають прогнозувати зростання ринку. Основна причина песимізму учасників - мізерні обсяги торгів. Так, за чотири травневі дні обсяг торгів акціями склав усього 97,5 мільйона гривень. Для порівняння - середньоденний оборот у березні складав 73,4. "У травні обсяг торгів і кількість угод були дуже незначними. Інвестори-нерезиденти поки що займають вичікувальну позицію і не поспішають повертатися на український ринок. Зараз основними покупцями виступають вітчизняні інвестфонди, а також приватні інвестори", - пояснює Роман Перепелиця.
Віртуальні інвестиції редакції дуже добре відчули всі принадності турбулентності вітчизняного фондового ринку. Так, за період з 18 квітня по 7 травня сумарні втрати наших портфелів склали 63 тисячі гривень (-4,2%). Більше від інших подешевшав "Агресивний" - на 6,1%, портфель зі збалансованою стратегією інвестування показав мінус 4,2%, "Консервативний" упав на 1,87%.
Головний невдаха
Цінні папери, що входять до складу "Агресивного", подешевшали більш ніж на 5 тисяч гривень. І це при тому що акції трьох емітентів даного портфеля виросли в ціні. Найкращий результат продемонстрували папери "Автокраза", які, незважаючи на падіння ринку, подорожчали на 13,4%. Можливо, на настрій інвесторів вплинули позитивні результати роботи компанії - за 4 місяці цього року "Автокраз" збільшив випуск автомобілів на 13,7% (у порівнянні з аналогічним періодом 2007-го). Правда, великим попитом акції "Автокраза" не користувалися - з 17 квітня по 7 травня з ними було зроблено всього 9 угод на загальну суму 500 тисяч гривень.
Набагато більш популярними були папери іншого лідера зростання - "Крименерго" (+5,45%), - обсяг торгів по яких склав 34 мільйона гривень. З такими показниками акції цієї компанії виявилися на першому місці в рейтингу найбільше торгованих. Такий сплеск інтересу до "Крименерго", швидше за все, пов'язаний зі змінами в складі міноритарних акціонерів компанії. Наприкінці квітня компанія Vanair Limited (Британські Віргінські о-ви) реалізувала 17 мільйонів акцій енергопостачальної компанії "Крименерго", у результаті чого її частка в статутному капіталі скоротилася з 10,01 до 0,18%. За даними бази ProUa, компанія Vanair Limited входить у групу "Лужники", підконтрольну російському бізнесменові Олександру Бабакову. "Імовірно, Бабаков все-таки погодився продати свою частку в "Крименерго" компанії "ДПЕК", що тепер активно нарощує свій пакет, скуповуючи акції на ринку", - розповідає аналітик великої інвесткомпанії, що побажав залишитися неназваним.
Виросла в ціні і "Дніпроспецсталь", але всього на 0,13%. Папери всіх інших емітентів, які входять до складу "Агресивного", дешевшали. Найбільших цінових втрат зазнали акції "УкрАВТО" - вони впали на 12,3%. "По своїй суті акції "УкрАВТО" є досить спекулятивними паперами. У першу чергу через те, що в компанії дуже непрозора і незрозуміла для ринку структура. Тому під час корекції від таких акцій позбуваються в першу чергу", - пояснює невдачі "УкрАВТО" аналітик інвесткомпанії "Галт енд Таггарт Сек’юрітіз" Олексій Некраса.
Ще однією компанією, що розплачується за свою непрозорість власною капіталізацією, став "Мостобуд". Його цінні папери подешевшали на 10,03%. Ненабагато кращі справи й у Родовід Банку - з 17 квітня по 7 травня він втратив рівно десяту частину ринкової капіталізації.
"Блакитні фішки" не в пошані
Трохи менше від "Агресивного", але також чимало втратив "Збалансований" - майже 20 тисяч гривень. Але й тут були свої білі ворони. Лідером зростання стали акції Райффайзен Банку Аваль, вони подорожчали на 5,45%. Причина - за підсумками першого кварталу 2008 року прибуток банку склав 335 мільйонів гривень, що на 86% більше, ніж за аналогічний період 2007-го.
Крім "Авалю", у плюсах виявилася ще одна "блакитна фішка" - "Арселорміттал Кривий Ріг" - плюс 1,41. Стабільне зростання цін на акції найбільшого металургійного гіганта пояснюється не стільки якимись ринковими факторами, скільки тим, що менеджмент компанії послідовно веде скупку акцій.
Інші "блакитні фішки", що входять до складу "Збалансованого", втратили від 0,7 до 11,1% своєї вартості. Більше за всіх "відрізнилися" акції Єнакіївського метзаводу - мінус 11,17%. Більшість аналітиків вважає, що таке падіння вартості ЕМЗ пояснюється його торішніми успіхами. "Капіталізація ЕМЗ за 2007 рік виросла майже в 15 разів. Тобто інвестори, що купили акції компанії торік, наприклад, за 150 гривень, цілком можуть продати їх і по 300 гривень (18 квітня вони коштували 394 гривні. - "Дело") і однаково залишаться із прибутком. А в умовах падаючого ринку "ціновий запас" є дуже важливим фактором ціноутворення", - говорить старший аналітик інвестгрупи "Сократ" Дмитро Хорошун.
Страховка не спрацювала
"Консервативний" - це наша страховка від коливань на ринку акцій. У складі цього портфеля практично немає інструментів, чия прибутковість залежала б від результатів торгів на ПФТС. Але цього разу не повезло і "Консервативному", він втратив майже 9 тисяч гривень.
Винен у цьому курс долара. Справа в тому, що долар дешевшає тільки в Україні і тільки відносно гривні. А в усім іншому світі "зелені" переломили погану для себе тенденцію та істотно зміцнили свої позиції. Так, 8 травня долар виріс до двомісячного піка до євро - за одиницю європейської валюти давали 1,52 долара.
Нагадаємо, що 22 квітня курс євро/долар стояв на рівні 1,6. Коливання валютних курсів коштували нашому депозиту в євро 2,5 тисячі гривень. Крім цього, від посилення долара впали світові ціни на золото, у результаті чого інвестиції редакції в жовтий метал знецінилися більш ніж на 6 тисяч гривень.
Борис Давиденко
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас