Гривневим кредитам оголосили бойкот — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривневим кредитам оголосили бойкот

Кредит&Депозит
1790
Укрсиббанк, Райффайзен Банк Аваль та Укрсоцбанк зупинили видачу кредитів у гривні на покупку житла. Ці фінустанови дотепер були лідерами українського іпотечного ринку. На початок 2008 року на їхню частку припадало 45,6% від всіх виданих іпотечних кредитів. Проте, взяти гривневий кредит на покупку житла можна.
Правда, банки, які готові його надати, установили позахмарні відсотки. Приміром, у ПриватБанку видають іпотечні кредити в гривні під 22,9% річних, під 25% можна взяти гривневу позику в Унікредит Банку.
Трохи кращі умови в банку "Фінанси та Кредит", де ставка становить 19,2%, і ОТП Банку - 18,2% річних.
Припинення кредитування в самих банках пояснюють по-різному. "З огляду на те, що НБУ підсилив резервні вимоги до банків, які видають довгострокові кредити, банк із метою економії витрат продовжує кредитувати тільки в іноземній валюті", - говорить голова правління Райффайзен Банку Аваль Володимир Лавренчук.
В Укрсиббанку розповіли, що видавати іпотечні позики в гривні менш ніж під 25% річних вони не зможуть, тому керівництво банку й ухвалило рішення щодо тимчасового припинення кредитування. Схоже пояснення дали і в Укрсоцбанку.
"На ринку криза ліквідності. І, щоб не підвищувати ставки по іпотечних кредитах у гривні, було ухвалено рішення тимчасово не кредитувати", - повідомили в колл-центрі банку.
Винні Кабмін і НБУ
Дійсно, з початку року НБУ та уряд у боротьбі з інфляцією, що розігналася, стерилізували близько 15 мільярдів гривень, що привело до значного стиснення ліквідності в банківській системі та економіці в цілому. Як результат, на ринку не тільки утворився дефіцит гривні, але й помінялися пріоритети банкірів.
"Ставки по овернайтам на міжбанківському кредитному ринку вищі (вартість "нічних грошей" у квітні досягала рекордних 45%. - ред.), а ризики при цьому менші, ніж по іпотеці. Тому банкам вигідніше направляти свої ресурси на міжбанк", - пояснює голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук.
Дешевше не стане
На думку експертів, найближчим часом ситуація кардинально не зміниться. "Гривні немає і найближчим часом не буде", - говорить голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькін.
За його словами, все свідчить про те, що на додаткове джерело гривневих ресурсів розраховувати не варто: НБУ додатково вводить обов'язкове резервування гривні по зовнішніх запозиченнях, а казначейство для боротьби з інфляцією продовжить стримувати витрати.
З ним згодний голова правління Укрпромбанку Олександр Солтус. "Кардинально нічого не поміняється. Всі фактори будуть сприяти тому, що строки кредитування будуть зменшуватися, а ставки - рости. Грошей, можливо, з'явиться трохи більше, але однаково їх буде недостатньо для того, щоб ставки повернулися в початковий стан. Тим більше що цього не дозволить зробити інфляція - за I квартал цього року вона "пробила" 13%; цілком можливо, що під кінець року зростання цін досягне 30%. А ставки кредитування нижче рівня інфляції навряд чи опустяться", - робить невтішний прогноз банкір.
Руслана Пєсоцька
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас