Загроза долару виходить зі Сходу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Загроза долару виходить зі Сходу

Валюта
2223
Коли урядові чиновники говорять, що та або інша валюта повинна почати зростання, і вона росте, ясно одне: її штовхають нагору фундаментальні економічні фактори.
Днями високопоставлені посадові особи США і Європи говорили про спільні зусилля, направлені на підвищення курсу долара відносно євро, і це було доцільно в нинішній ситуації, коли обережний оптимізм, пов'язаний з американською економікою, змушує їхні аргументи виглядати правдоподібно. Однак у довгостроковій перспективі реальну загрозу доларової кризи таїть у собі курс американської валюти відносно регульованих валют держав Азії та Близького Сходу
Небезпечним часом для долара був початок березня 2008 року. Це був період, коли аналітики прогнозували глибоку депресію, тривоги із приводу ліквідності оточували навіть наймогутніші банки Wall Street, а падіння долара відносно євро, і без того швидке, стало прискорюватися. Цей спад міг би розвиватися за принципом снігової лавини, якби інвестори почали позбуватися від американських активів. Однак рішучі дії Федеральної резервної системи США з порятунку Bear Stearns змінили ставлення до майбутнього американських процентних ставок і відновили довіру.
Завдяки тверезому розрахунку в поєднанні з деяким везінням вищим, посадовим особам поки вдається запобігти перетворенню кредитної кризи у валютну кризу. При відсутності чергового залпу поганих новин, що стосується американської економіки, у долара немає причин продовжувати зниження.
Але хоча долар зараз і стабільний, він стабільний на рівні, що значно перевищує $1,50 за євро, що помітно нижче багатьох оцінок його фундаментальної вартості. Цілком можливо, це влаштовує США: дешевий, але стабільний долар підтримує експорт і спонукує іноземців інвестувати, нехай він навіть і збільшує плату за імпортовану нафту. Уповільнення експорту менш комфортно для єврозони, але хоча США і є важливим торговельним партнером, на їхню частку припадає менше 15% експорту із країн, що входять у єдину європейську валюту.
Однак справа не в тому, що США і Європа становлять проблему один для одного. Проблема не в них, а в Китаї, Індії, близькосхідних експортерах нафти і ще цілій низці країн, чиї валюти прив'язані до долара і регулюються відносно долара.
Для єврозони це означає, що завищена оцінка європейської валюти відносно долара тисне не тільки на експорт у США, але й на експорт в усі інші країни світу.
Для США це одночасно і благо, і зло. Падіння долара було б куди більш глибоким, якби азіатські центробанки перестали його купувати.
Однак поки курс азіатських валют залишається заниженим, усунути глобальний дисбаланс буде неможливо, і ризик того, що в якийсь момент нас очікує крах долара, буде збільшуватися. Тиск стійко наростає, у результаті зниження американських процентних ставок до 2% Китай втрачає величезні суми на своїх валютних резервах. Як відзначає Financial Times, вербальні інтервенції в курси долара і євро можна тільки привітати, але вже настав час проводити вербальні інтервенції в курси рупії і юаню
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас