ОПЕК нездатна вплинути на вартість нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ОПЕК нездатна вплинути на вартість нафти

Енергетика
204
Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) немає необхідності збиратися на позачергову зустріч до вересня ц.р., оскільки вона нічого не може зробити, щоб понизити рекордні ціни на сировину.
Таку думку висловив міністр енергетики і заступник прем'єр-міністра Катару Абдулла бін Хамад аль-Аттія, передає Reuters. За його словами, ціни на нафту зараз знаходяться "поза контролем" ОПЕК. Він також вважає, що обсяг видобутку нафти є достатнім.
Нагадаємо, що ціни на чорне золото на торгах 9 травня знову виросли і склали вже 125 дол./бар.
Заяву міністра енергетики Катару підтверджують і вислови його колег по ОПЕК. І якщо 20 квітня генсек організації Абдулла Салем аль-Бадрі підкреслив, що не виключає подальшого зростання нафтових ф'ючерсів, не вказавши темпів збільшення вартості бареля, то наприкінці квітня голова конференції ОПЕК, міністр енергетики і шахт Алжиру Шакиб Хеліль назвав вірогідною його ціну в 200 дол.
Чиновник підкреслив, що основними причинами зростання є не недостатні обсяги нафтовидобутку країнами картелю, а падіння курсу американської валюти, що триває, і загальна світова нестабільність. Ш.Хеліль додав, що ОПЕК вважає безглуздим збільшувати обсяг видобутку нафти для стабілізації цін, за що виступають США і Євросоюз.
ОПЕК була створена в 1960 р. відповідно до резолюції конференції представників урядів Ірану, Іраку, Кувейту, Саудівської Аравії і Венесуели. Пізніше до картелю приєдналися Катар, Об'єднані Арабські Емірати, Лівія, Алжир, Нігерія та Індонезія, Ангола. У цих країнах зосереджено близько двох третин світових розвіданих запасів нафти.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас