Уряд 14 травня розгляне проект постанови про фінансування добудовування Дністровської ГАЕС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд 14 травня розгляне проект постанови про фінансування добудовування Дністровської ГАЕС

Енергетика
169
Кабінет міністрів України на наступному засіданні 14 травня розгляне проект постанови про фінансування будівництва Дністровської гідроакумулюючої електростанції (ГАЕС), повідомив журналістам голова Національної комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ) Валерій Кальченко журналістам у Києві в четвер.
Прийняття урядом цього документа дозволить НКРЕ включити в тариф ВАТ "Укргідроенерго" на відпуск електроенергії надбавку на добудовування ГАЕС, а генкомпанії - продовжити фінансування робіт на цьому об'єкті, пояснив він.
"Якщо уряд прийме постанову, ми включимо в тариф державного "Укргідроенерго" надбавку для фінансування Дністровської ГАЕС. Установлення надбавки без відповідного рішення Кабінету міністрів, по суті, буде означати перевищення комісією своїх повноважень", - сказав В.Кальченко.
Дністровська ГАЕС будується в Чернівецькій області на Дністрі. Її встановлена потужність у турбінному режимі, відповідно до проекту, повинна скласти 2268 Мвт, у насосному режимі - 2947 Мвт. Проект станції передбачає установку семи однотипних гідроагрегатів.
Уряд у березні 2006 року затвердив поданий Міністерством палива та енергетики проект завершення будівництва першої черги ГАЕС у складі трьох гідроагрегатів. Загальна вартість першої черги, затверджена урядом, склала 3 млрд 547,094 млн грн.
Замовником спорудження Дністровської ГАЕС до 2006 року виступало ВАТ "Дністровська ГАЕС", 99,95% акцій якої володіють енергокомпанії, контрольовані державними чиновниками.
НАК "Енергетична компанія України", якій належить 87,4% акцій АТ "Дністровська ГАЕС", в 2005 році вирішила передати функції замовника будівництва станції "Укргідроенерго", 100% акцій якої належить холдингу.
Уряд у квітні 2006 року своїм розпорядженням рекомендував НКРЕ включити в тариф "Укргідроенерго" на реалізовану електроенергію надбавку в розмірі 2 коп. за 1 квт-г (без ПДВ) для фінансування добудовування першої черги Дністровської ГАЕС. Комісія виконала рекомендації Кабміну.
"Енергокомпанія України" на початку 2007 року вирішила повернути функції замовника будівництва електростанції АТ "Дністровська ГАЕС".
У червні 2007 року Кабінет міністрів рекомендував НКРЕ передбачити в тарифі АТ "Дністровська ГАЕС" кошти для добудовування Дністровської ГАЕС, а також зберегти надбавку "Укргідроенерго" для того, щоб ця компанія могла погасити накопичену на той момент заборгованість перед підрядниками за виконані на об'єкті роботи і кредити, залучені для будівництва електростанції.
На виконання рекомендацій уряду НКРЕ з 1 липня 2007 року підвищила тариф АТ "Дністровська ГАЕС" на відпускання електроенергії в 83 рази - до 744,49 коп. за 1 квт-г (без ПДВ), а також зберегла в тарифі "Укргідроенерго" надбавку в розмірі 2 коп. за 1 квт-г (без ПДВ). У жовтні-грудні тариф АТ "Дністровська ГАЕС" кілька разів переглядався і з 21 грудня був установлений на рівні 10,71 коп. за 1 квт-г (без ПДВ).
Мінпаливенерго на початку 2008 року вирішило вдруге передати функції замовника будівництва станції. НКРЕ 14 лютого включила в тариф "Укргідроенерго" надбавку в розмірі 2,12 коп. за 1 квт-г (без ПДВ) для фінансування добудовування першої черги Дністровської ГАЕС, розраховуючи на те, що уряд прийме відповідне рішення.
Однак Кабмін не прийняв розпорядження з відповідними рекомендаціями, і комісія вирішила з 1 травня 2008 року виключити з тарифу "Укргідроенерго" надбавку, що дозволяла енергокомпанії фінансувати роботи на об'єкті.
"Укргідроенерго" експлуатує всі великі гідроелектростанції, розташовані на українських ділянках Дніпра та Дністра, за винятком недобудованої Дністровської ГАЕС. Установлена потужність електростанцій генкомпанії становить 4,6 Гвт.
АТ "Дністровська ГАЕС" у цей час експлуатує Дністровську ГЕС-2, побудовану на нижнім водоймищі ГАЕС, проектною потужністю 40,8 Мвт.
НКРЕ здійснює державне регулювання діяльності суб'єктів природних монополій в електроенергетиці та нафтогазовому комплексі, забезпечує проведення цінові і тарифної політики в цих сферах
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас