Світова ціна на рис взяла черговий максимум — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світова ціна на рис взяла черговий максимум

289
Уже чотири дні підряд ціни на рис на світовому ринку йдуть нагору. Вони вже пробили межу $20 за 100 фунтів продукції, і продовжують підвищуватися. Ураган у Мьянме підсилив нестачу продовольства у світі, але він став тільки вершиною продовольчої кризи на планеті.
Поступово продовольча криза захоплює все більші території. Країни, що розвиваються, не можуть забезпечити своє населення достатньою кількістю продовольства та у них дуже часто виникають голодні бунти. За чотири дні ціни на рис виросли на 4,7% й експерти припускають, що вони продовжать рости і далі.
Зелена революція 60-70 р. привела до введення різноманіття високоврожайних культур, що, у свою чергу, дозволило багатьом уникнути сільської вбогості. Так, багато економістів вважають, що відродження економіки Індії багато в чому зобов'язане поліпшеній в такий спосіб урожайності. Але темпи вдосконалень зберегти не вдалося. Нові технології були створені, однак не набули прихильності.
Тим часом, боротьба за користування землею стала більш напруженою. Країни, що швидко розвиваються, ставали усе більше урбанізованими, у процесі чого зменшувалася кількість земель, що віддають у сільськогосподарське користування. У результаті зростання цін на енергоносії багато продовольчих земель були віддані під біопаливо, що також скорочувало пропозицію продуктів харчування. Відносно попиту, зростання економік, що розвиваються, було надзвичайно стрімким. Збільшення доходу на душу населення привело до значних змін у раціоні.
Узяті разом ці різні фактори попиту та пропозиції привели до зниження запасів пшениці і рису до рекордно низьких рівнів. Пара неправильних ходів монетарної влади, і раптове стрімке зростання цін на продукти харчування забезпечене. Перша помилка була допущена світовими центральними банками. Занадто багато з них зволіли проігнорувати високі ціни на продукти харчування.
Ця проблема особливо гостро стоїть для економік, що розвиваються. Природно, дохід на душу населення тут досить низький. При цьому вага продовольчих продуктів у споживчому кошику дуже висока. Плутанина в циклічних і довгострокових факторах впливу в цих обставинах - вірний шлях розтрачання валюти. Таким чином, високі ціни на продукти харчування самі по собі не є причиною зростання інфляції. Скоріше, у цьому варто винити занадто невизначений стан грошової сфери.
Друга помилка, зрозуміла на національному, але згубна на світовому рівні, - це недавня реакція світових виробників продовольства. Будь то Китай або Індія, В'єтнам або Камбоджа, Єгипет або Аргентина, країни-виробники продуктів харчування усе більше стурбовані наслідками світового зростання продовольчих цін для свого місцевого населення. У відповідь на це зростання вони вирішили скоротити експорт у надії на те, що більша частина виробництва буде направлена на задоволення своїх власних потреб.
Тепер криза в продовольчій сфері ще більше ускладнилася стихійними лихами. Мільйони чоловік виявилися без засобів до існування. ООН і міжнародне співтовариство як може, допомагає їм, але це робить великий тиск на цінові тенденції на міжнародних ринках.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас