Спиртзаводам дозволять торгувати за кордоном — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Спиртзаводам дозволять торгувати за кордоном

121
На сьогоднішнім засіданні Кабінет Міністрів планує внесення змін у закон про обіг спирту. Як повідомив директор асоціації "СОВАТ" Володимир Демчак, уряд має намір дозволити спиртзаводам пряму реалізацію продукції за кордон. Зараз право на експорт мають тільки сім державних суб'єктів: концерн "Укрспирт", а також Київське, Львівське, Тернопільське, Вінницьке, Чернігівське і Сумське обласні об'єднання спиртзаводів.
За словами директора Хоростковського спиртзаводу (Львівська область) Ігоря Комінко, уряд підштовхнув до такого кроку Європейський Союз. З 1 червня в країнах ЄС буде діяти нове правове регулювання хімічної промисловості.
"Імпортери не зможуть закуповувати спирт у посередників, тільки прямо у виробників, - розповідає Ігор Комінко. - Імпортер повинен буде одержати ліцензію на імпорт спирту, а її будуть давати лише за наявності прямих контрактів". Таким чином, якщо Кабмін не затвердить зміни до закону, то українські підприємства не зможуть продавати свою продукцію на європейських ринках.
Разом з тим, на думку керівника спиртзаводу, прямі контракти вигідні українським виробникам етилового спирту. "Завжди краще прямо працювати з покупцем, ніж через посередників", - стверджує Комінко.
Іншої точки зору дотримуються в концерні "Укрспирт", що об'єднує всі вітчизняні спиртзаводи. На переконання головного економіста концерну Володимира Маховки, спирт повинен експортувати тільки один суб'єкт. Це, як вважає фахівець, зможе утримати вигідні для виробників ціни. "В Україні надвиробництво спирту, - пояснює Маховка. - Покупці можуть цим користуватися і збивати на нього ціну. Якщо буде продавати кожен спиртзавод окремо, від цього може постраждати вся галузь".
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас