Долар і євро дешевшати не будуть — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар і євро дешевшати не будуть

5476
У понеділок трохи підріс курс готівкової інвалюти в обмінниках, що перед травневими святами знизився на 3-5 коп. Експерти стверджують, що готівковий долар цього року як мінімум не подешевшає, а курс євро буде коливатися в районі 8 грн/євро.
Заступник голови правління банку "Фінанси та кредит" Ігор Львов вважає: зміцненню гривні до долара заважає висока інфляція, що під кінець року може досягти 20%. Також експерт прогнозує із цієї причини зниження іноземних інвестицій в Україну, а значить - дефіцит долара, у тому числі й готівкового. Це означає, що долар буде поступово зміцнюватись і до кінця року може досягти навіть 5,1 грн/дол. у готівковому продажі, а євро, відповідно, знову перевищить до грудня (як було в середині березня) рівень 8 грн/євро.
Начальник казначейства Укрсоцбанку Фелікс Інденбаум упевнений, що в найближчі місяці курс готівкового долара буде незмінним: 4,75-4,80 грн./дол. при покупці і 4,85-4,90 грн./дол. при продажі. Євро також збереже стабільність на нинішньому рівні - 7,60-7,70 грн./євро - покупка, і 7,80-7,90 - продаж.
Щоб вберегти заощадження від інфляції, обидва експерти радять зберігати їх - у короткостроковій перспективі (до року) у гривні, тому що по ній відсоток річних до 16%, а в доларі і євро всього 9-10%, а на термін два роки і більше - у золоті. "За останні три роки золото подорожчало в 2,5 рази" - такий дохід не дадуть внески в жодній валюті", - говорить Львов.
Виплачувати компенсації за знецінені радянські внески стали набагато повільніше. Як повідомили нам у Дніпровському відділенні Ощадбанку Києва, на 5 травня розраховувалися із вкладниками, які зареєструвалися ще 29 лютого. Виходить, щоб одержати "свою" тисячу, вкладникам доводиться чекати вже більше двох місяців, хоча у квітні було 40-45 днів. До речі, за лютий і березень ці гроші, з урахуванням офіційної інфляції, знецінилися майже на 7%, тобто зараз лютнева "Юлина тисяча" реально коштує 930 грн.
І ще: за інформацією Ощадбанку, як і раніше поки не доплачують до 1000 грн. тим вкладникам, які в березні ц.р. одержали на руки по 920-960 грн. через курс, що знизився, долара (нагадаємо, у той час Кабмін виділяв транші на компенсації по внесках у доларах). Причина - немає ніяких вказівок Ощадбанку від уряду про механізм доплат, хоча прем'єр Тимошенко обіцяла вирішити це питання ще 25 березня. Але тим, хто одержав гроші після цієї дати, їх виплатили в повному обсязі - 1000 грн.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас