Турок хотів незаконно вивезти з України унікальну скіфську колекцію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Турок хотів незаконно вивезти з України унікальну скіфську колекцію

Кримінал
132
Співробітники митного поста "Сімферопол-аеропорт" Кримської митниці запобігли спробі незаконного вивозу за межі України унікальної колекції, що нараховує 94 прикраси та предмети древнього побуту, приблизно, VIII - I століть до нашої ери. Про це повідомила прес-служба Кримської митниці.
Колекцію в дорожній сумці серед особистих речей намагався провезти громадянин Туреччини, що летів авіарейсом "Сімферополь - Стамбул". Він обрав для себе спрощену систему проходження митного контролю ("зелений коридор") і поставив багажну сумку на стрічку рентген-апарата, за допомогою якого і виявили найрідкісніші предмети: 94 вироби із глини, скла та металу (кільця, браслети, дзвіночки, посуд).
За словами громадянина Туреччини, предмети він "придбав на ринку в продавщиці м'ясопродуктів, за колекцію разом з м'ясом сплатив 250 доларів США".
"Дані пояснення звучать особливо непереконливо, якщо врахувати, що серед затриманих предметів, є присутні, наприклад, скляна посудина (приблизно VIII в. до н.е.) - унікальний експонат древнього скляного ремесла, що чудом зберігся до наших днів. За попередньою версією мистецтвознавців, у такому стані предмети старовини могли зберегтися в могильниках, і були виявлені так званими "чорними археологами", - відзначили митники.
У Кримській митниці відзначають, що навіть при швидкому огляді речей видно: в Україні "залишилася найцінніша колекція предметів скіфських часів", що, можливо, не має аналогів у країні.
Складений протокол про порушення митних правил за статтею 339 (порушення порядку проходження митного контролю в зонах спрощеного митного контролю) Митного кодексу України.
Предмети передані експертам для дослідження та визначення їх реальної культурно-історичної цінності
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас