Л. Черновецький подав у Печерський суд скаргу про визнання недійсним постанови Кабміну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Л. Черновецький подав у Печерський суд скаргу про визнання недійсним постанови Кабміну

Фондовий ринок
77
Почесний Президент «Правекс-Банку», заслужений юрист України, народний депутат Леонід Черновецький подав у Печерський районний суд міста Києва скаргу про визнання недійсним постанови Кабінету Міністрів України від 29.05.2002 р. №700 «Про визначення критеріїв віднесення фінансових операцій до сумнівних і незвичайних». Він переконаний, що реалізація на практиці цієї постанови негативно відіб'ється на утвердженні демократичних основ розвитку суспільства, на стабілізації національної економіки, може привести до скорочення інвестицій в економіку України, дискримінації суб'єктів підприємницької діяльності і недовірі до органів державної влади з боку населення.
Деякі пункти цієї постанови прямо суперечать чинному законодавству. Так сумнівними, відповідно до постанови, повинні визнаватися операції в сфері зовнішньоекономічної діяльності, по яких рівень цін не відповідає світовим цінам на аналогічну продукцію. Відповідно до статті 3 Закону України «Про підприємництво» підприємці мають право без обмежень приймати рішення і здійснювати самостійно будь-яку діяльність, що не суперечить чинному законодавству. Тому визначення ціни на покупку чи продаж товарів і послуг є винятковою прерогативою підприємця. Крім того, відповідно до статті 18 Закону України «Про банки і банківську діяльність» банкам заборонена діяльність у сфері торгівлі, крім виконання функцій страхового посередника. А при виконанні вищевказаного пункту постанови, банки будуть зобов'язані проводити дослідження в сфері торгівлі, зіставляти світові ціни з цінами, по яких проводиться зовнішньоекономічна операція клієнта.
Деякі пункти постанови не конкретизовані і дають можливість їхнього свавільного тлумачення, що може істотно зашкодити роботі банківських установ і бути використане з метою обвинувачення банків у порушенні діючого законодавства. Так, наприклад, не конкретизований пункт постанови, у якому до сумнівного зараховуються операції, під час яких використовувалися кошти без підтвердження джерела їхнього походження. Однак, у постанові не визначено, як саме повинне підтверджуватися походження коштів, у яких випадках, які документи повинні для цього надаватися клієнтом.
Деякі пункти постанови, по переконанню пана Черновецького банк узагалі не зможе виконати. Так, зокрема, у постанові вказується, що операція може бути визнана сумнівною, якщо обставини її здійснення свідчать про відсутність зв'язку між операцією і характером діяльності одного з учасників, прихованні чи перекручені зведень про походження коштів чи про їхнього власника. Пан Черновецький відзначає, що оскільки банківські установи не наділені правами органів дізнання, то вони не мають можливості довідатися статутні цілі контрагентів клієнтів банку і визначити факт приховання або перекручування зведень про походження коштів чи про їхнього власника.
Крім того, вважає пан Черновецький, такого роду постановами поступово ліквідується інститут банківської таємниці, що згубно відіб'ється на всім подальшому функціонуванні банківської системи України.
У відповідності зі статтею 2484 Цивільного процесуального кодексу України, з моменту подачі скарги в суд дія вищевказаної постанови Кабінету Міністрів України припиняється.
За матеріалами:
Правекс Банк
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас