Греція підписала міжурядову угоду про приєднання до проекту будівництва газопроводу "Південний потік" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греція підписала міжурядову угоду про приєднання до проекту будівництва газопроводу "Південний потік"

Енергетика
159
Греція підписала міжурядову угоду про приєднання до проекту будівництва газопроводу "Південний потік".
Документ підписали глава Міністерства промисловості і енергетики РФ Віктор Христенко і міністр розвитку Греції Хрістос Фоліас.
Угода підписана в рамках візиту до Москви делегації Греції на чолі з прем'єр-міністром країни Константіносом Караманлісом.
Напередодні джерела в італійському уряді повідомили, що прем'єр-міністр Італії Романо Проді, який йде у відставку, має намір відмовитися від пропозиції очолити компанію South Stream AG, що є оператором проекту "Південний потік". Вчора в російських ЗМІ з'явилася інформація про те, що російські власті мають намір запропонувати Р.Проді очолити компанію - оператора проекту "Південний потік". Цю пропозицію планувалося озвучити в ході зустрічі італійського прем'єр-міністра з О.Міллером.
Відзначимо, в кінці лютого ц.р. РФ і Угорщина підписали угоду про співпрацю по реалізації проекту газопроводу "Південний потік". Угорська частина "Південного потоку" буде побудована спільним російсько-угорським підприємством, в якому кожній із сторін належатиме по 50% акцій.
Нагадаємо, проект "Південний потік" передбачає створення нового маршруту постачань газу до Європи. Його реалізує італійська ENI і "Газпром", які 23 червня 2007 р. підписали угоду про будівництво морського газопроводу. Загальний об'єм інвестицій в проект газопроводу "Південний потік" зараз оцінюється понад 10 млрд дол. Планується, що морська ділянка "Південного потоку" пройде по дну Чорного моря від російського (КС "Берегова") до болгарського берега. Загальна протяжність чорноморської частини газопроводу складе близько 900 км, максимальна глибина - більше 2 тис. м. Проектна потужність - близько 30 млрд куб. м. 18 січня 2008 м. "Газпром" і ENI заснували в Швейцарії компанію спеціального призначення South Stream AG, створену на паритетних початках. СП займеться маркетинговими дослідженнями і підготовкою ТЕО проекту "Південний потік", які будуть завершені до кінця 2008р. Морський газопровід планується ввести в експлуатацію в 2013 р.
Для реалізації проекту "Південний потік" Росія підписує міжурядові угоди з країнами, через територію яких пройде наземна частина газопроводу. З кожною з країн-учасниць Газпром створює спільні підприємства для будівництва газопроводу по їх території. 18 січня 2008 р. РФ уклала міжурядову угоду з Болгарією (долі в СП 50% на 50%), 25 січня 2008 г.- з Сербією (у СП - 51% у Газпрому, 49% - у Сербії).
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас