Іран і Пакистан досягли угоди по будівництву газопроводу Іран-Пакистан-Індія — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іран і Пакистан досягли угоди по будівництву газопроводу Іран-Пакистан-Індія

Енергетика
146
Іран і Пакистан досягли угоди про співпрацю в будівництві газопроводу Іран-Пакистан-Індія.
Угода була досягнута в ході короткочасного візиту до Пакистану президента Ірану Махмуда Ахмадінежада, який провів роздільні переговори з президентом Пакистану Первезом Мушаррафом і прем'єр-міністром країни Юсуфом Разой Джілані, передає Associated Press.
Під час цих переговорів обговорювалося не тільки будівництво нового газопроводу, але і ряд інших питань, що зокрема стосуються двосторонніх відносин і співпраці з Афганістаном.
Глава Пакистану відзначив, що обидві країни вже вирішили питання, пов'язані з прокладкою газопроводу, передбачається, що угода про реалізацію проекту буде підписана в Тегерані після обговорення і ухвалення рішення про терміни.
Проект газопроводу Іран-Пакистан-Індія оцінюється в 7,5 млрд дол., введення його в експлуатацію планується на 2013 р. Угода про початок прокладки газопроводу в 2009 р. була досягнута Індією і Пакистаном раніше цього місяця.
Варто відзначити, в липні 2007 р. Індія, Іран і Пакистан досягли угоди з питання визначення ціни на газ, який поставлятиметься з Ірану до Індії по території Пакистану. Представник Міністерства нафти Ірану Хаджатолла Ганіміфард відзначав, що коли буде підписано остаточну угоду, в ній не буде конкретної цифри, а ціна розраховуватиметься відповідно до певної формули, що дозволить модифікувати її залежно від різних економічних чинників. Як ціновий орієнтир буде використана ціна на газ в Японії, на яку доводиться близько половини світового споживання цього палива.
Нагадаємо, раніше планувалося, що Іран, Індія і Пакистан підпишуть ключову угоду про будівництво газопроводу і витрати на нього в червні 2007 р., проте процес затягнувся. Проти реалізації проекту активно виступають США. Крім того, не сприяють початку будівництва і політичні розбіжності між Індією і Пакистаном.
Газопровід завдовжки понад 2 тис. км зможе забезпечити Індію порівняно недорогим газом, що за попередніми оцінками дозволить їй економити більше 300 млн дол. щорічно. Пакистан у свою чергу зможе заробляти до 600 млн дол. в рік, транспортуючи цей газ по своїй території.
Іран займає друге місце в світі по розвіданих запасах газу після Росії, на його частку доводиться близько 16% світових запасів. По видоьбутку газу країна займає четверте місце, поступаючись Росії, США і Канаді. У 2006 році в Ірані було видобуто 105 млрд куб. м газу.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас