На парламентських виборах в Ірані перемогли консерватори — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На парламентських виборах в Ірані перемогли консерватори

Казна та Політика
106
За підсумками другого туру парламентських виборів в Ірані представники консервативних сил країни, що офіційно підтримують президента Махмуда Ахмадінежада, отримують 69% місць в майбутньому парламенті.
В той же час 16% парламентських місць буде віддано так званим "реформістам", що відображають помірніші політичні погляди, і ще 14% - незалежним кандидатам, передає Бі-бі-сі з посиланням на Міністерство внутрішніх справ Ісламської Республіки.
Всього в другому турі розігрувалися 82 мандати - кандидати, що претендували на них, не змогли забезпечити собі необхідний мінімум в 25% голосів для обрання за підсумками першого туру. Всього іранський парламент (меджліс) включає 290 місць.
Перший тур парламентських виборів в Ірані, що пройшов 14 березня 2008 р., приніс консерваторам відчутну перевагу. Боротьбу їм полегшила Рада вартових Ісламської революції - найвищий надпарламентський орган в країні. За рішенням Ради вартових, до виборів не було допущено близько 40% кандидатів, більшість з яких представляють сили реформістів, виступаючі за ліберальні економічні реформи та зближення з Заходом.
Експерти прогнозували, що в іранському парламенті збережуть свої позиції політичні сили, що відповідають за поточний курс Ісламської Республіки на чолі з М.Ахмадінежадом. Це означає, що підсумки виборів навряд чи вплинуть на позицію іранського керівництва за ядерною програмою, і вона буде продовжена всупереч санкціям Заходу.
Крім того, меджліс де-факто володіє не дуже вагомими повноваженнями в країні, оскільки будь-які парламентські рішення можуть бути заблоковані Радою вартових ісламської революції. Члени ради призначаються з схвалення духовного лідера Ірану аятолли Алі Хаменєї. На думку спостерігачів, результати парламентських виборів визначать розстановку політичних сил в Ірані перед президентськими виборами 2009 р., на яких, як очікується, Ахмадінежад збирається знов висунути свою кандидатуру.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас