НБУ впритул наблизився до ревальвації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ впритул наблизився до ревальвації

Валюта
5214
Як стало відомо "ЭИ", учора голова правління Нацбанку Володимир Стельмах зустрівся в Ялті із главами десяти найбільших банків. За наявною у нас інформацією, голова регулятора розповідав про зміни, які очікують банківську систему найближчим часом.
Про що саме говорилося на зустрічі, невідомо, але джерело розповіло, що "вони всі якісь збуджені". За однією з версій, уже незабаром можна чекати ревальвації гривні до позначки 4,9-4,95 грн. Джерело не змогло сказати, який саме курс буде змінюватися - офіційний чи обмінний.
Офіційно вчора Рада НБУ відклала розгляд питання про зміну своїх курсових прогнозів. Про це повідомив голова Ради Петро Порошенко. Раніше він же розповів, що в четвер Рада НБУ розгляне пропозицію, що надійшла раніше від правління Нацбанку, розширити прогнозний коридор курсу гривні на 2008 р. з нинішніх 4,95-5,25 грн./$1 до 4,90-5,30 грн./$1. За однією з версій, таке розширення було необхідно, щоб наприкінці року НБУ не довелося штучно девальвувати гривню - за законом, він зобов'язаний витримувати середньорічне значення курсу в межах коридору.
За інформацією "ЭИ", поки що ні офіційний, ні обмінний курси НБУ вирішили не чіпати. Регулятор має намір дочекатися, поки уряд внесе зміни в закон про бюджет на цей рік. У НБУ хочуть зрозуміти, як уряд має намір розпорядитися грішми, які надходять у скарбницю понад план.
"Виросли ціни, збільшилися податкові надходження, бюджет перевиконується. Якщо уряд направить ці гроші на соціальні витрати, то інфляція буде збільшуватися додатково. Це буде штовхати ставки по депозитах та облігаціях нагору, і в країну почнуть заводити гроші нерезиденти. А це збільшить тиск на курс. Отоді й може виникнути необхідність розширювати коридор. НБУ як і зараз не буде виходити на ринок, і тоді гривня зовсім природно зміцниться", - розповіло джерело за підсумками засідання Ради НБУ. Воно наполягало, що офіційний курс Нацбанк вирішив не чіпати.
У той же час не факт, що грошей, які поступають ззовні, буде досить, щоб говорити про зміцнення гривні. Як повідомив заступник голови НБУ Олександр Савченко, до кінця цього року дефіцит поточного рахунку платіжного балансу перевищить 8%. Якщо врахувати, що для України критичним вважається рівень дефіциту 10%, центробанк найближчим часом може почати перехід до нової політики курсоутворення, а банкам прийдеться змінити стратегії розвитку.
Якщо прогнози збудуться, то темпи зростання дефіциту поточного рахунку платіжного балансу України перевищать 100% (минулий рік країна закінчила з дефіцитом поточного рахунку - 4,1% ВВП). З огляду на поточну тенденцію до перевищення темпів зростання експорту над імпортом, в 2009 р. Україна може впритул підійти до дефіциту поточного рахунку на рівні 10%.
Такий рівень дефіциту передбачає рефінансування зовнішніх зобов'язань України на суму близько $20 млрд. Навряд чи такий обсяг залучення ресурсів можливий для України. Це означає, що дефіцит поточного рахунку повинен бути покритий за рахунок золотовалютних резервів. Однак НБУ не має наміру йти на такі кроки. "З одного боку, у центробанку не вистачить ресурсів для постійного покриття дефіциту поточного рахунку.
З іншого боку - НБУ і не має наміру їх витрачати на таку підтримку", - говорить Олександр Савченко. За його словами, банкіри повинні бути готові до більш сильних курсових коливань на валютному ринку, навіть сильніших від тих, які ми спостерігали в першому кварталі поточного року.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас