Вартість діамантів стабільно росла — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вартість діамантів стабільно росла

Банківські метали
4037
В умовах нестабільності валютних курсів і біржових котирувань усе більше бізнесменів інвестують свої гроші в дорогоцінні камені, зокрема, у діаманти. Купують діаманти в першу чергу ті інвестори, які зацікавлені в стабільності своїх активів і не женуться за високими доходами. Серед можливих проблем такого вкладення - ліквідність каменів, адже продати їх у терміновому порядку не завжди можливо.
Ринок дорогоцінних каменів в Україні ще тільки формується. Інвестиційні компанії, як і банківські установи, поки не займаються подібними операціями. На Заході, особливо в США, ситуація інша. Головною причиною зацікавленості американських інвесткомпаній у ринку діамантів є їх повільне, але впевнене зростання. За останні 40 років вартість діамантів стабільно росла. За 10 років вона збільшилася на 60% і продовжує неухильно рости.
Де купити і скільки коштує?
Купувати камінь окремо чи як частину ювелірного виробу - залежить від того, скільки ви готові викласти за камінець і що з ним маєте намір робити. Опитані "Делом" експерти рекомендують перший варіант. "У готових виробах камінь коштує набагато дорожче, тому якщо покупець купує камінь із метою перепродажу, то вигідніше купити діамант, зробити з нього ювелірний виріб і виставити на аукціон або продати знайомим", - розповідає Андрій Дніпровський, незалежний партнер компанії Canadian Diamond Traders Inc.
У якості інвестпроекта експерти рекомендують купувати більші камені, починаючи від 1-1,5 карата. За словами голови ювелірного дому "Лобортас і Карпова" Ігоря Лобортаса, найкраще купувати круглі діаманти з огранюванням 57 граней.
Що стосується самих цін, то вартість каменю один карат варіюється від 3 до 7,5 тисяч доларів - за якість нижче середньої і до 15 тисяч за дуже гарну. Якісний камінь на три карати можна купити за 90 тисяч доларів. "Я був свідком, коли в 1999 році камінь на 5,07 карата продавали за 33 тисячі доларів, - згадує Ігор Лобортас. - Зараз камінь із такими характеристиками коштує 150 тисяч доларів. За 9 років він подорожчав в 5 разів". За словами Андрія Дніпровського, середньорічне зростання дорогоцінних каменів до 6 каратів становить 10-15%.
Як розповідають у мережі ювелірних магазинів "Ювелірна карта", для покупки діамантів в Україні не потрібно надавати які-небудь документи або сплачувати спеціальні податки. "Ви приходите в магазин і підбираєте камінь. Якщо його немає в наявності, то камінь, що цікавить, можна замовити", - говорить представник мережі.
Якість каменю, що купується, повинен підтверджувати сертифікат, що в Україні видається Українським гемологічним центром або акредитованою особою. "У нас у продажі тільки сертифіковані камені. Однак покупець при бажанні може віддати камінь на перевірку експертам ще раз", - говорять в "Ювелірній карті".
Як продати?
Якщо купити камінь досить просто, то процес його продажу може бути поєднаний з деякими труднощами. Просто повернути камінь у ювелірний магазин неможливо, адже законодавство забороняє магазинам купувати діаманти у фізосіб. Діаманти можна продати в ломбарді або комісійному магазині, але при цьому втратити частину вартості.
На думку Ігоря Лобортаса, якщо діамант круглий і гарної якості, то реалізувати його нескладно. "Можна вкласти камінь у найпростішу оправу і здати в ювелірний магазин як готовий виріб", - говорить він.
За кордоном продати камінь значно простіше, існують спеціальні біржі, на яких при бажанні можна як купити, так і продати камені. В Україні такі аукціони поки не розвинені. Іноді проводяться аукціони на великих ювелірних виставках, де продаються дорогі та рідкісні речі, у тому числі й дорогоцінні камені. Приватній особі на таких аукціонах виставити свої речі складно.
Як говорять у компанії "Укрдіамант трейд", що займається реалізацією дорогоцінних каменів, охочий продати якісний камінь може звернутися до ювелірів, які виготовляють вироби на замовлення. "Ювеліри точно знають, кому і які камені потрібні. З їхньою допомогою дорогий діамант продати не проблема", - вважає Олена, менеджер "Укрдіамант трейда".
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас