Експерти: Антиінфляційні заходи уряду та НБУ загрожують кризою фінансовому ринку країни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Антиінфляційні заходи уряду та НБУ загрожують кризою фінансовому ринку країни

Казна та Політика
1468
Жорсткість монетарної політики Національного банку України (НБУ) у рамках спільних з урядом антиінфляційних заходів веде до уповільнення економічного зростання, кризи фінансового ринку країни, не досягаючи при цьому головної поставленої мети - зниження інфляції, заявила група експертів на прес-конференції у вівторок.
"Уряд і НБУ тільки сприяють збільшенню ножиців між попитом та пропозицією, а значить - збільшенню інфляції", - сказав радник міністра економіки, екс-заступник голови Нацбанку Сергій Яременко.
За його словами, ситуація цього року нагадує 2005 рік, коли схожі заходи уряду та Нацбанку привели до уповільнення зростання економіки до близько 2%, однак сьогодні вона обтяжена кризою на міжнародних фінансових ринках, значним обсягом зовнішнього корпоративного боргу, у тому числі у фінансовому секторі, а також тривалим трирічним "виборним марафоном".
С.Яременко висловив думку, що в Україні існує проблема перегріву попиту, а не перегріву економіки, як помилково вважають автори антиінфляційних заходів. Він звернув увагу, що провідні центробанки світу вживають заходів з підтримки ліквідності, тоді як українська влада діє навпаки.
"У результаті попит залишається недоторканим, тому що соціальні виплати тільки ростуть, а всі дії стосуються тільки реальної економіки", - підкреслив екс-заступник голови НБУ.
За його словами, спроба знизити інфляцію шляхом зміцнення курсу гривні до долара також не приведе до успіху, тому що відмова Нацбанку від підтримки фіксованого курсу в таких умовах лише підсилить невизначеність, що веде до додаткових витрат, а виходить, і до зростання інфляції.
С.Яременко вважає, що вигоди українських виробників від девальвації гривні стосовно європейської валюти переважують вигоди від зниження вартості європейського експорту у випадку зміцнення гривні до долара.
Директор компанії "Капітал Траст Сек’юрітіз" Максим Корсак відзначив, що зниження ліквідності та збільшення ставок на міжбанківському кредитному ринку до рекордних у цьому столітті 30-45% річних уже відображається на стані реальної економіки.
"Якщо раніше кредити видавалися під 12-18% річних, то зараз менше 18% ставки навіть не розглядаються. Заходи щодо боротьби з інфляцією насправді можуть спровокувати дефолти серед найбільших емітентів країни, які за принципом "доміно" загрожують перекинутися на інвесторів, у тому числі інститути загального інвестування, страхові організації і пенсійні фонди", - підкреслив він.
М.Корсак також повідомив, що компанія підготувала відкрите звернення інвесторів та емітентів до президента, уряду і НБУ, яке підтримало вже більше 20 учасників ринку.
Раніше про ймовірність стагфляції в Україні вже заявив голова НБУ Володимир Стельмах, тоді як голова ради НБУ Петро Порошенко визнав, що антиінфляційні заходи уряду не досягли головної мети, але вже привели до уповільнення зростання економіки.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас