Аналітики: Інвесторам доведеться змінити пріоритети — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітики: Інвесторам доведеться змінити пріоритети

740
Економіка США в цей момент перебуває в непростій ситуації, більшість компаній фінансового сектора постраждали від іпотечної кризи і її наслідків. Обсяг боргових зобов'язань компаній США в 2008 році обчислюється сотнями мільярдів доларів, а в сумі з боргами європейських компаній становить близько 1 трильйона доларів. Можливо, про рецесію говорити не зовсім доречно, але складно заперечувати наявність кризи в економіці однієї з найбільших держав світу, вважають аналітики КУА "ПІО ГЛОБАЛ Україна".
Варто відзначити, що слідом за першою хвилею падіння ринку в США, викликаною панікою іпотечної кризи, наприкінці першого кварталу прийшла друга хвиля "нервових продажів" - коли найбільші корпорації почали публікацію фінансових результатів за підсумками роботи трьох місяців. В основному результати, як й очікувалося, не вселяли оптимізму. Але були й винятки - металургійні та агропромислові підприємства. Кон'юнктура світових сталевих ринків у цей момент сприяє сталеплавильним компаніям усього світу, у тому числі й українським.
Іпотечна криза в США вплинула на фондові ринки більшості європейських і навіть азіатських країн. Не обійшли її наслідки й український ринок цінних паперів. Індекс ПФТС із початку року втратив більше 20% за рахунок фіксування прибутків деякими клієнтами-нерезидентами, а також спекулятивних операцій низки учасників ринку, відзначають керуючі активами компанії.
Від наслідків іпотечної кризи в Україні постраждав в основному банківський сектор. При розумній монетарній політиці Національного банку підприємства інших галузей можуть у майбутньому не відчути нестачі ліквідності як найбільш реального наслідку цієї кризи для України. Як показали дані за перший квартал 2008 року, більшість підприємств в Україні не сповільнили темпи зростання виробництва і найбільшим ризиком для інвестицій в Україну залишається інфляція.
Схоже, інвесторам найближчим часом прийдеться змінити пріоритети в об'єктах інвестування з динамічних і ліквідних фінансових компаній на менш динамічні, але все-таки рентабельні компанії металургійного і споживчого секторів (у тому числі й агропромислового). Саме ця зміна пріоритетів може привести інвесторів на український ринок, відзначають аналітики
Українська економіка, не всі сфери якої ще одержали ринкове управління і як і раніше втримуються під сильним державним контролем, здатна встояти перед подібними складностями у світовій фінансовій системі. І при грамотній стратегії навіть стати "тихою гаванню" для світових інвестицій.
Майбутнє українського фондового ринку, у тому числі й у короткостроковій перспективі, залежить також і від того, наскільки швидко політика перестане заважати економіці. До останнього часу політичні перипетії в країні ставали для інвесторів тільки політичним ризиком. Але з моменту, коли одночасно дві гілки влади вирішили зайнятися монетарною політикою, ризик став ще й економічним.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас