Думки членів ради ЄЦБ щодо інфляції починають розходитись — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Думки членів ради ЄЦБ щодо інфляції починають розходитись

Казна та Політика
282
Збільшення інфляційного тиску в єврозоні скоротило імовірність зниження базової процентної ставки Європейським центральним банком (ЄЦБ) цього року, пише газета The Wall Street Journal.
При цьому, керівництво банку може обговорити підвищення ставки, незважаючи на уповільнення темпів економічного зростання регіону та зміцнення курсу євро щодо долара США до максимального рівня з 1999 року.
"Інфляційні ризики реальні", - заявив голова центробанку Фінляндії Ерккі Ліїканен. Він також визнав наявність ризиків для темпів економічного зростання єврозони, відзначивши, що ослаблення економіки в остаточному підсумку повинне привести до уповільнення інфляції.
При цьому Ліїканен підкреслив, що "основним мандатом центробанку залишається забезпечення цінової стабільності. Історія показує, що відсутність успіху в цій сфері робить тривалий негативний вплив на темпи економічного зростання, і змінити таку ситуацію дуже важко".
Ліїканен не приєднався до думки кількох інших членів ЄЦБ про необхідність підвищення ставки, що є натяком на існування розбіжностей між представниками банку, пише газета.
Інфляція знову стає основною проблемою для центробанків в усім світі, з огляду на зростання цін на продукти харчування та енергоносії в умовах кризи на фінансових ринках. На тлі прискорення інфляції при більш стриманими темпах зростання економіки єврозони, ЄЦБ утримує незмінною базову процентну ставку на рівні 4% річних із червня 2006 року. Багато експертів та економісти прогнозують, що ставка залишиться на цьому рівні до кінця 2008 року.
Інфляція також викликає побоювання у Федеральної резервної системи (ФРС) США та Банку Англії, які почали кілька знижень ставок. ФРС більшою мірою орієнтована на вирішення проблем, викликаних кризою на ринку житла. Американський ЦБ зменшив ставку на 3 процентних пункти з вересня минулого року - до 2,25% річних, і, як очікується, знову скоротить її рівень на засіданні 30 квітня.
В умовах посилення інфляційних побоювань, квітневе зниження ставки ФРС може стати останнім у цьому циклі, вважають аналітики. Банк Англії також, імовірно, утримається від різкого зменшення ставки, що він міг би почати в іншій ситуації.
Інфляція в єврозоні в березні досягла рекордних 3,6% у річному вирахуванні, що значно перевищує цільовий рівень ЄЦБ 2%. Керівництво банку усе більше побоюється поширення інфляції на зарплати службовців, що може привести до виникнення інфляційної спіралі.
За словами Ліїканена, нема "повної очевидності" поширення інфляції на оплату праці. Він також спростував точку зору, що підвищення зарплат у Німеччині повинне слугувати орієнтиром і для інших країн регіону. У Німеччині за останні два роки оплата праці службовців у деяких сферах економіки збільшилася на 8%, що є максимальним рівнем за 16 років.
"Ситуація із заробітною платою різна в кожній із країн регіону, - відзначив він. - Протягом тривалого часу в Німеччині спостерігалося дуже стримане збільшення зарплат, але це не поширювалося на інші країни. Такі зв'язки не є механічними".
Раніше голова німецького ЦБ Аксель Вебер заявляв, що ЄЦБ повинен активно боротися з ризиками поширення інфляції. Голова австрійського ЦБ Клаус Лібшер сказав у п'ятницю, що не виключає можливості підвищення ставки ЄЦБ.
На думку Ліїканена, керівництво ЄЦБ перебуває під тиском деяких європейських політиків, що наполягають на тому, щоб більше уваги приділялося темпам економічного зростання. Однак ЄЦБ як і раніше вважає забезпечення цінової стабільності основним внеском банку в довгострокове здоров'я економіки. "Відсутність гарантій цінової стабільності впливає на темпи економічного зростання та рівень безробіття", відзначив він
Голова фінського ЦБ також висловив стурбованість перспективами економічного зростання єврозони. Країни emerging markets були важливим фактором підтримки європейських експортерів, що дозволили впоратися з підвищенням курсу євро, однак це не зможе компенсувати падіння виторгу від продажів у США у зв'язку зі значним ослабленням долара до євро, відзначив Ліїканен.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас