Експерт: Стратегія розвитку ОПК може стати мильною бульбашкою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Стратегія розвитку ОПК може стати мильною бульбашкою

Енергетика
172
Стратегія розвитку оборонно-промислового комплексу України, проект якої був схвалений урядом у квітні, не зробить революцію в галузі і може стати черговою мильною бульбашкою, вважає експерт Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак.
Він розкритикував передбачене документом створення в Україні замкнутих циклів виробництва озброєнь.
"Для замикання циклу тільки по одній окремо взятій номенклатурі боєприпасів довелося б уводити до ладу від 3-4 до 8-10 нових виробничих ліній, - пояснив експерт. - Якщо така ситуація з боєприпасами, то чи є сенс міркувати на тему замкнутих циклів у більш ємних областях?"
Замість цього, за його словами, Україні варто об'єднувати зусилля з іноземними партнерами, щоб зберегти позиції в декількох принципово важливих напрямках - створення нових високоточних засобів поразки і систем захисту від високоточної зброї, систем радіолокації та виявлення, легкої бронетехніки і літаків спеціального призначення.
Основним недоліком документа Бадрак назвав повернення до "величезної, а виходить, непід'ємної" кількості пріоритетів.
"Необхідно просто визначитися: якщо створення засобів ПВО українському ОПК по зубах, тоді треба закреслити кілька інших пріоритетів, і зайнятися нею і ще двома-трьома пріоритетними програмами... Або не обманювати самих себе і збільшити ресурси на виконання пунктів Стратегії як мінімум в 8-9 разів, - відзначив він. - Інакше цей документ стане великою мильною бульбашкою, схожою на створювані колись".
Експерт також розкритикував ідею посилення державного регулювання та контролю в галузі, підкресливши, що в умовах ринку логічніша була б орієнтація на спільні коопераційні проекти та зменшення ролі держави в управлінні ОПК.
"Сьогодні більша частина прийнятих за роки незалежності на озброєння у ЗСУ зразків - результат допуску до розробок зброї приватних структур. Раз так, закривати доступ інвесторам до ОПК - свідоме створення перешкод для його розвитку", - підкреслив Бадрак.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас