Віктор Пинзеник дорожить шкідливими звичками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Віктор Пинзеник дорожить шкідливими звичками

Казна та Політика
417
Як стало відомо, уряд планує майже вдвічі підвищити ставки акцизного збору на етиловий спирт і цигарки. Відповідний проект закону розробило Міністерство фінансів.
У випадку прийняття документа мінімальна ціна легальної горілки підвищиться до 20 грн за 0,5 л, а цигарок - більш ніж на 40%, відзначають учасники ринку.
Проект закону "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України з питань акцизного збору" (копією володіє) розробило Міністерство фінансів. Документом пропонується з 1 липня 2008 року підвищити фіксовану ставку акцизного збору на цигарки без фільтра з нинішніх 5 грн/1000 шт. до 15 грн/1000 шт., на цигарки з фільтром - з 14 грн/1000 шт. до 31,1 грн/1000 шт., а податкове зобов'язання зі сплати акцизного збору за кожне найменування цигарок установити на рівні не менше 19,3 грн/1000 шт. для цигарок без фільтра і 36,8 грн/1000 шт. для цигарок з фільтром.
Тимчасово, з 1 липня по 31 грудня цього року, фіксована ставка акцизного збору на цигарки без фільтра встановлюється на рівні 10 грн/1000 шт., на цигарки з фільтром - 22,5 грн/1000 шт., податкове зобов'язання - 13,6 грн/1000 шт. для цигарок без фільтра і 27,4 грн/1000 шт. для цигарок з фільтром.
Законопроект також передбачає підвищення ставок акцизного збору на етиловий спирт, спиртові дистиляти і спиртні напої, отримані шляхом перегонки виноградного вина і вижимок з винограду, з 21,5 грн/л до 39 грн/л (з 1 липня до 31 грудня 2008 року - до 30 грн/л). Акцизні ставки на пиво пропонується збільшити з 0,31 грн/л до 0,63 грн/л (з 1 липня до 31 грудня 2008 року - до 0,47 грн/л). Вартість ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами знижується до 250 грн за кожне місце торгівлі. Зараз право на торгівлю тютюновими виробами коштує 2 тис. грн із одного торговельного місця в містах і 250 грн - у селах, ліцензія на торгівлю алкоголем - 8 тис. грн у містах і 500 грн у селах.
Учора не вдалося одержати коментар Мінфіну. Неофіційне джерело в міністерстві повідомило, що у відомстві підвищення розміру акцизного збору на алкогольні напої і тютюнові вироби вважають за доцільне. "Збільшення ставок акцизного збору повинне випереджати зростання індексу інфляції. Дотепер відбувалося навпаки", - сказав співрозмовник у Мінфіні. Про існування законопроекту відомо голові асоціації "Союз оптовиків і виробників алкоголю та тютюну" (СОВАТ) Володимиру Демчаку. "Я знаю, що такий законопроект розроблений у Мінфіні, але поки він непублічний", - сказав Демчак.
За його інформацією, законопроект планувалося зареєструвати у Верховній раді в минулий четвер через народного депутата Сергія Соболєва. Однак, цього не відбулося. Одержати коментар пана Соболєва вчора не вдалося.
Учасники ринку відзначають подібність методів збільшення акцизних надходжень, застосовуваних нинішнім урядом, з тими, які використовувалися в 2005 році. Нагадаємо, тоді міністром фінансів також був Віктор Пинзеник. В 2005 році зміни в бюджет були прийняті лише наприкінці березня, і бізнесу довелося перерахувати собівартість продукції в найкоротший термін.
Подібним чином уряд діє і зараз. Закон про держбюджет був прийнятий 29 грудня 2007 року, а нові ставки набули чинності з 1 січня, тобто акцизні ставки виросли практично миттєво на 14%. "Тепер Кабмін планує підвищити акциз на горілку ще в півтора рази, а на коньяк у три рази практично в середині року, коли вже затверджені фінансові плани", - говорить голова наглядової ради групи компаній "Союз-Віктан" Андрій Охлопков.
За його словами, така політика держави може привести до серйозних змін на алкогольному ринку. "Менше пити не стануть. Інше питання - що будуть пити, - говорить він. - Збільшиться частка тіньового виробництва горілки, дешевого порошкового вина та пива. А горілка подорожчає на 5-6 грн/0,5 л. Вартість легально зробленої горілки буде не нижче 20 грн/0,5 л".
"Ціна цигарок може вирости приблизно на 40%, що приведе до значного скорочення обсягів виробництва в низькому і середньоціновому сегментах і тінізації ринку", - упевнений директор з корпоративних питань компанії "JTI-україна" Дмитро Редько. Зараз обсяг тіньового ринку цигарок в Україні СОВАТ оцінює не більш ніж в 1-2%. "Ціна на пиво може вирости на 30-40% за пляшку", - говорить голова "Української пивної групи" Андрій Бєлий.
Демчак нагадав, що раніше різке збільшення акцизного навантаження мало катастрофічні наслідки для галузі. Так, у серпні 1998 року було ухвалено рішення збільшити акцизний збір з 3 екю до 7 екю. Це привело до настільки різкого зниження обсягів виробництва, що уряд був змушений удвічі знизити ставку збору вже через 56 днів з моменту підвищення.
Однак галузі була завдана непоправна втрата: незважаючи на перегляд ставки до 2001 року лікеро-горілчані підприємства зробили всього 14 млн дал продукції, тоді як до підвищення випускали 30 млн дал, при цьому тіньовий сегмент ринку досяг 60%. І тільки після 2001 року почалося зростання виробництва. До 2006 року тіньовий ринок зменшився до 20%, а підприємства наростили випуск лікеро-горілчаних виробів до 49,3 млн дал.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас