Місцеві бюджети недоотримують мільйони гривень від грального бізнесу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Місцеві бюджети недоотримують мільйони гривень від грального бізнесу

Казна та Політика
162
Про перші результати боротьби місцевих градоначальників з гральним бізнесом стало відомо після звіту про виконання бюджету Львова за перший квартал 2008 року. Як повідомив директор департаменту економічної політики Львівської міськради Олег Іщук: "У цьому кварталі бюджет Львова недоодержав 1091 тис. грн від грального бізнесу. Практично всі підприємці, які працюють у сфері грального бізнесу цього року взяли торговельні патенти не в місті, а зареєструвалися на прилеглих територіях".
"Тому місто втратило цю суму податкових надходжень" - резюмували Олег Іщук. Нагадаємо, що вже кілька років мер Львова Андрій Садовий (як і мер Києва Леонід Черновецький) веде боротьбу з гральним бізнесом.
Львівські результати явно дисонують із тенденцією стабільного зростання податкових надходжень від грального бізнесу в цілому по Україні. В 2007 році держбюджет одержав 29 млн. грн від видачі ліцензій на організацію діяльності з проведення азартних ігор, а в місцеві бюджети (від видачі торговельних патентів на проведення операцій з надання послуг у сфері грального бізнесу) надійшло 588 млн. грн. Ця сума порівнянна із закладеними в бюджет 2008 року держвидатками на Фонд соціального захисту інвалідів.
Ростуть й обороти грального бізнесу. За підрахунками аудиторської компанії PricewaterhouseCoopers, загальний світовий оборот цієї галузі до 2011 року досягне $144 млрд., а щорічний приріст світової гральної індустрії складе 7,2%. Не дивно, що багато країн намагаються лібералізувати гральне законодавство, щоб стимулювати розвиток цього бізнесу на своїй території. Так, після існуючих з 1968 року обмежень на ведення грального бізнесу, в 2005 році Великобританія прийняла закон, що послабив стандарти регулювання, що дозволило вдвічі збільшити податкові надходження від цього виду бізнесу.
Українські мери часто йдуть іншим шляхом. Замість того, щоб створити законодавчі умови для обмеження доступу неповнолітніх і збільшити державний контроль за галуззю і відповідно бюджетні надходження, вони просто намагаються її заборонити. Однак специфіка грального бізнесу полягає в тому, що його заборона, подібно введенню "сухого закону", не веде до зникнення азартних ігор. У всіх країнах, де вводилася така заборона, вона приводила до скорочення податкових надходжень і розквіту організованої злочинності, а ніяк не до зникнення самого явища. Тому країни навчені гірким досвідом, такі як Італія, ініціюють прийняття законів, що легалізують гральний бізнес, при одночасному посиленні державного контролю.
Певні висновки можна зробити й із процесів у сусідній Росії. Після прийняття закону "Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор" частина суб'єктів федерації, не чекаючи 2009 року, обмежила або заборонила гральний бізнес. Це за останніми даними Федерального казначейства, скоротило обсяги надходжень на 4 млрд. руб., незважаючи на зниження плану збору податків до 30,3 млрд. руб.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас