Митниця потіснить приватників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Митниця потіснить приватників

Казна та Політика
450
Учора Кабінет Міністрів ухвалив рішення створити державне підприємство "Український вантажний комплекс". У рамках цієї структури на кордоні створять термінали, де будуть розмитнюватися вантажі. У такий спосіб нова держструктура витіснить численні приватні компанії, які сьогодні працюють на митних пунктах пропуску на українському кордоні.
"На сьогоднішній день, на жаль, митна служба виступає як донор для бізнесменів. Там, де є пост, відповідно, є бізнес, де немає поста - немає бізнесу", - сказав голова Державної митної служби Валерій Хорошковський.
Митниця в гостях
Більшість опитаних експертів схвалили дану ініціативу уряду. "Зараз весь процес оформлення розмитнення відбувається на території приватних структур, а митники себе почувають як у гостях", - говорить голова Всеукраїнської асоціації автомобілів та імпортерів Олег Назаренко. За його словами, у цій ситуації є гарні можливості перешкодити виявленню контрабанди.
Однак власник однієї із приватних компаній, що працюють на митному терміналі, на правах анонімності заявив, що сумнівається у швидкій реалізації проекту.
"Що я можу коментувати, коли нас позбавляють хліба? Але як патріот я підтримую це рішення. При цьому дуже сумніваюся, що воно буде реалізовано і державні термінали будуть ефективно працювати", - говорить підприємець.
Нова годівниця
Джерело в митній службі уточнило, що ідея створення державних митних терміналів на всіх постах назріла вже давно, однак не реалізовувалася через відсутність законодавчої бази. "Крім того, треба вирішувати питання із земельними ділянками під цей проект", - говорить джерело.
"Ситуацію на митниці необхідно впорядковувати, держава повинна саме управляти своїми процесами. Зараз же митниця орендує склади в приватних структур", - говорить член комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Валерій Шаманов. За його словами, ситуація доходить до абсурду: на митний склад через приватну охорону не завжди може потрапити депутат Верховної Ради.
У той же час, за словами депутата, законодавча база сьогодні не готова до такого нововведення і механізм реалізації переходу вантажопотоків на державні термінали поки не розроблений. "Я думаю, однозначно буде передбачено перехідний період та основи роботи будуть базуватися на конкуренції", - говорить депутат. Шаманов відзначає також ризики, пов'язані зі створенням нової компанії. "Як би нова держструктура не стала черговою годівницею для чиновників", - говорить депутат.
Як заявив Валерій Хорошковський, "Український вантажний комплекс" почне свою роботу вже із травня. Його робота дозволить знизити завантаженість пропускних пунктів. "У пункті пропуску будуть контролюватися всі документи на вантаж, а також наявність вантажу і його відповідність заявленій якості та кількості", - відзначив Хорошковський. У той же час, за його словами, розмитнення вантажів буде відбуватися в окремих комплексах із пристосованою для цього інфраструктурою. Там буде все необхідне, починаючи від сканерів і закінчуючи можливістю розвантаження та навантаження автомобіля .
Руслана Песоцька
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас