Купив квартиру- голим по світу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Купив квартиру- голим по світу

Нерухомість
2152
Нова політика банків приведе до зниження попиту на ринку нерухомості. Тобто квартири нам таки ніколи не видать? Квартирні спекулянти зробили все для того, щоб простий смертний не зміг купити собі навіть "убиту" однокімнатну квартиру на околиці спального району. Ні, звичайно, можна піднапружитися, зібрати довідки, знайти поручителя і піти в банк за кредитом. Але фінансові установи теж сприяють тому, щоб мрії про світле майбутнє у власній квартирі залишилися мріями.
Тепер банки посилили і без того "драконівські" вимоги до позичальників - вони більш пильно будуть оцінювати фінансовий потенціал клієнта та вводять кілька додаткових оплат. Така позиція пояснюється тим, що фінустанови теж ураховують інфляцію, і зобов'язані максимально убезпечити себе від ризиків. От і виходить, що з початку року кредитна ставка по іпотеці виросла в середньому на 2% у гривнях, на 1,25% - у доларах.
Але й це ще не все, деякі банки почали жорсткіше штрафувати за прострочення оплати або дострокове погашення житлового кредиту (наприклад, одні беруть ще 1% суми, внесеної достроково, інші - 2,5-7,5%). А видача кредитів без застав практично зупинена.
Наші банки вимагають у заставу стільки, що фінансована ними покупка просто не варта цього. Адже як буває: якщо хочеш друге житло, будь ласка, але тільки під заставу вже наявної квартири, - говорить Юрій Литвин, гендиректор "Української ріелторської групи".
Сприяли таким подіям на ринку іпотечного кредитування і заяви уряду. Зокрема, обіцянки Юлії Тимошенко ввести державне кредитування житла під 4-6% річних без першого внеску. Як припускають у Кабміні, весь тягар фінансового забезпечення такої програми потягне на собі Державна іпотечна установа. Про те, коли такі кредити "запрацюють" і хто їх реально зможе одержати - поки невідомо. У той же час, навіть політики з коаліції скептично оцінюють обіцянки зробити доступною таку іпотеку для "кожної сім'ї".
Тверді заходи кредиторів економісти пояснюють і пресингом Нацбанку - він вимагає від комерційних банків зниження ризиків, пов'язаних з видачею довгострокових кредитів. І хоча де-юре максимальні терміни кредитування начебто і не знизили, але одержати житлову позику у комерційних банках уже досить складно. А через пару місяців, прогнозують експерти, буде практично неможливо. З огляду на те, що до кінця року житло в Україні навряд чи подешевшає, залишається тільки збирати гроші.
За матеріалами:
24.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас