ДПАУ отримала аванс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДПАУ отримала аванс

Казна та Політика
643
Як стало відомо Комерсанту-Україна, Державна податкова адміністрація (ДПАУ) планує зібрати в II кварталі 30 млрд грн податків, що на 50,2% більше, ніж торік. Найбільші надходження Кабмін очікує в травні, коли наступить термін сплати податку на прибуток за січень-березень.
В обласних податкових адміністраціях говорять, що ці суми направляються в бюджет уже у квітні, а тому в травні можуть виникнути проблеми з фінансуванням бюджету. Експерти вважають, що податківці не можуть нескінченно виконувати плани за рахунок переплат - це загрожує невиконанням бюджету наприкінці року.
У розпорядженні виявився наказ голови ДПАУ Сергія Буряка №210, яким визначені плани для обласних підрозділів ДПАУ зі збору податків у загальний фонд бюджету в II кварталі. У документі говориться, що податківці повинні забезпечити у квітні-червні зростання надходжень "не менше 150% до минулого року" - 29,677 млрд грн.
Найбільший показник запланований на травень - 15,5663 млрд грн, тоді як плани на квітень (6,509 млрд грн) і червень (7,605 млрд грн) виявилися майже у два рази менші. Почасти це пояснюється тим, що в травні минає термін сплати податку на прибуток за результатами I кварталу.
Однак якщо порівнювати планові показники з фактичним виконанням бюджету в 2007 році, то виявиться, що в травні від обласних податкових адміністрацій вимагають зібрати на 81% більше, тоді як у квітні і червні - на 20,2% і 32,5%. У січні-березні податківці зібрали 25 млрд грн - на 42,8% більше від фактичних надходжень минулого року. Третину необхідної суми в II кварталі повинен забезпечити Київ (див. таблицю). Високий збір запланований для Донецької, Дніпропетровської і Харківської областей - у сумі 7,936 млрд грн. У ДПАУ не коментували плани, відзначивши, що "нічого нездійсненного нема". "Ми довели плани до обласних адміністрацій, а вони повинні думати, як їх виконати", - сказав співрозмовник. В обласних податкових адміністраціях неохоче обговорювали плани ДПАУ. "Ми не коментуємо їх, а працюємо і виконуємо", - заявив голова Полтавської обласної податкової адміністрації Сергій Міщенко.
У Донецькій області вважають, що їм поставили важке для виконання завдання. Голова Донецької обласної податкової адміністрації Олег Соколов зізнався, що у квітні вони вже збирають податок на прибуток, що підприємства можуть заплатити лише в травні. "Ми сьогодні маємо переплати по прибутку на 1,2 млрд грн. Оплата податку на прибуток проходить один раз на чотири місяці, а надходження по податку в бюджет заплановані на кожен місяць - от і виходить, що у квітні я вже все виконав, а в травні поки не знаю. Платники просто задекларують цю переплату, а до оплати нічого не буде", - сказав Соколов.
Експерти здивовані таким зростанням планових показників, особливо з урахуванням того, що в березні ДПАУ зібрала податків на 0,6 млрд грн менше, ніж торік (через перевищення плану відшкодування ПДВ). За словами аналітика Бюро економічних і соціальних досліджень Владислава Комарова, економічних підстав для різкого збору податків немає - результати I кварталу показали зниження темпів зростання промислового виробництва з 12,9% до 7,8%.
Податківцям тепер залишається розраховувати на інфляційний дохід та авансові платежі, що може дозволити їм у короткостроковій перспективі виконати план. Президент Союзу податкових консультантів України Леонід Рубаненко повідомив, що вже зараз ДПАУ активно використовує метод переплат. Це привело до того, що підприємства платять на три місяці вперед. "У травні ДПАУ буде вибивати, напевно, податки за вересень", - побоюється експерт. Але це закладає ризики невиконання бюджету наприкінці року, тому що підприємства, що авансували бюджет, через кілька місяців різко зменшать податкові зобов'язання, вважає радник з економічних і податкових питань проекту "Розвиток підприємництва в Україні" IFC Дмитро П’ятаченко. ДПАУ спробує цього не допустити. "Додаткові кошти ДПАУ може одержати за рахунок збільшення позапланових перевірок", - упевнений він.
План податкових надходжень для ДПАУ, млн грн
Джерело: ДПАУ
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас