Тимошенко: Зростання ВВП в Україні за 3 міс. 2008 р. склало 6% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко: Зростання ВВП в Україні за 3 міс. 2008 р. склало 6%

Казна та Політика
215
За січень-березень 2008 р. зростання ВВП в Україні по відношенню до аналогічного періоду 2007 р. склало 6%.
Про це повідомила прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко сьогодні на засіданні Кабінету міністрів.
За її словами, зростання ВВП в березні 2008 р. до березня 2007 склало 6,5%. Тимошенко відзначила, що одне найбільше зростання ВВП за перші три місяці поточного року сталося у сфері транспорту і зв'язку і склало 8,7%. "Незважаючи на політичні негаразди, економіка в країні росте", - підкреслила прем'єр-міністр.
Відзначимо, Світовий банк (СБ) прогнозує, що зростання ВВП в Україні в 2008 р. складе 5,5%. На думку експертів, сьогодні в Україні існує великий дисонанс, між іншим, чистий внесок зростання внутрішнього попиту є невеликим, але більше, ніж ВВП. Це не покривається внутрішнім виробництвом, і тому зовнішній попит дає негативний внесок. "Експорт значно більший ніж імпорт", - вважає економіст Усесвітнього банку Піонтківський.
Він підкреслив, що корекція повинна полягати в тому, щоб внесок внутрішнього попиту став меншим і, відповідно, збільшився внесок зовнішнього попиту. "Інакше це означатиме розширення торгового дефіциту", - сказав Піонтківський.
У той же час, на думку СБ, інфляція в Україні на кінець 2008 р. складе 17,8%. Такий рівень інфляції на кінець року буде в результаті зростання світових товарних цін і високих показників індексу споживчих цін за перші три місяці 2008 р. "СБ не вважає, що фіскальні обмеження будуть достатніми для зниження інфляції", - сказав він.
СБ рекомендує Україні не переглядати загальний обсяг бюджетних витрат при затвердженні держбюджету на 2008 р. За словами Р.Піонтківського, Україна не може собі дозволити чергового збільшення витрат, які призведуть до подальшого зростання інфляції.
Піонтківський відзначив, що деякі макроекономічні показники на 2008 р., які закладені в бюджеті, вже змінилися, і їх необхідно переглянути. Зокрема, це стосується показника інфляції.
Фахівці Світового банку відзначають, фіскальна політика сприятиме цьому через консервативніші номінальні витрати в бюджеті 2009 р. і через підвищення комунальних тарифів і тарифів на електроенергію з 2008 р.
У свою чергу, в Міжнародному валютному фонді прогнозують, що рівень зростання ВВП в Україні в 2008 р. складе 5,6% і вважають, що цей результат є достатньо хорошим.
МВФ рекомендує Україні скоротити дефіцит на 1,5% ВВП в 2008 р. На думку МВФ, це призведе бюджет України до майже збалансованого стану. Крім того, зростання мінімальної заробітної плати і соціальні витрати повинні утримуватися в межах, що відповідають показникам інфляція, яка вимірюється однозначними числами.
Нагадаємо, за попередніми даними, зростання реального ВВП в 2007 р. склало 7,3%. У той же час інфляція, за даними Держкомстату, склала 16,6%.
Державний бюджет України на 2008 р. сформований на базі прогнозу зростання ВВП на рівні 6,8% і інфляції - 9,6%.
За даними Держкомстату в Україні інфляція в березні 2008 р. по відношенню до попереднього місяця склала 3,8%. Продукти харчування подорожчали на 5,6%. У лютому 2008 р. інфляція в Україні склала 2,7%. При цьому продукти харчування подорожчали на 3,9%. А в січні ц.р. інфляція склала 2,9%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас